Александар Вучић: Не спаљујемо лешеве у Лазаревцу

vucic amer i nemac

Председник Владе Србије Александар Вучић најавио је да ће сутра бити објављен коначан број и имена страдалих у поплавама. Он је додао да је тренутно МУП-у пријављено 38 несталих.

„Коначан број поднетих захтева за нестале је 38. Срамота је да неки људи желе да виде већи број мртвих. Свако име и презиме биће доступно јавности, као и то да ли су се утопили или умрли од болести током поплава“, рекао је Вучић новинарима код насипа у Сремској Митровици.

Вучић је као дезинформације одбацио наводе да се у Лазаревцу спаљују лешеви страдалих у поплавама.

„Ми немамо високе пећи у Лазаревцу, али то говори само да имамо велики број људи који не желе добро својој земљи“, рекао је Вучић.

Премијер је најавио да ће на седници Владе рећи министрима чијим је радом задовољан а чијим не, а затим ће о томе обавестити и јавност. Вучић је навео да грађани Сремске Митровице нису бранили само свој град и своје огњиште, него и друге градове у Србији.

„Показали смо да Србија може да буде јака и шта можемо да постигнемо када смо сложни. Имали смо и мало среће, јер се Сава излила у Хрватској и Републици Српској“, рекао је Вучић.

Додао је да се у наредним годинама мора радити на изградњи обалоутврде, где не постоји, али да се прво морају јачати бедеми ослабљени током последњих поплава.

Градоначелник Сремске Митровице радио свој посао, за разлику оног из Шапца

Вучић је рекао да ће Влада преузети финансирање обнове некатегорисаних и категорисаних путева оштећених бујичним поплавама, јер већина локалних самоуправа нема новца да то уради сама.

Премијер је навео да је градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић добро радио свој посао, за разлику од неких градоначелника, попут шабачког, који су тврдили да им нису потребни ни џакови ни песак.

Недимовић је рекао да је пре 11 дана ситуација на насипу била драматична, а данас сунце сија и вода се повукла.

„Струка је успела да направи насипе и на левој и на десној обали Саве код Сремске Митровице, тако да смо спасили град. Нисмо имали људских жртава, имали смо штете само на пољопривредном земљишту. Ово нам је био и наук, јер смо пре 40 година имали велику поплаву и мало смо се опустили“, рекао је Недимовић.

Недимовић се захвалио људима који су учествовали у изградњи насипа, а посебно младима који су се први одазвали.

Током шетње до насипа Вучић је у разговору са грађанима Сремске Митровице рекао и да се мора помоћи у новцу и семенском материјалу становништву Републике Српске и да ће о томе разговарати са председником РС Милорадом Додиком.

(Бета)