Јоханес Ајгнер: Србија не треба да се плаши ЕУ

joanes-aigner

НОВИ САД – Аустријски амбасадор Јоханес Ајгнер изјавио је данас у Новом Саду да Србија не треба да се плаши Европе након избора за Европски парламент.

Додао је да је, према његовој оцени, очекиван резултат парламентарних избора у Европи и јачање странка које су евроскептичне, али да је најбитније ко је освојио највише гласова и ко ће бити председник Европске комисије.

„Србија не треба да се боји овакве Европе“, додао је Ајгнер.

Амбасадор је додао да су аустријско-српски односи сто година након Првог светског рата, који је почео након Сарајевског атентата и напада Аустро-Угарске на Србију, бољи него било када у историји.

„Никада нисмо имали бољи односе, званичне посете су веома интензивне и честе, председници и министри сарађују, а привредне везе се продубљују“, казао је Ајгнер на предавању „Аустријско-српске везе сто година после Првог светског рата“.

Како је навео, Аустрија је данас један од највећих инвеститора у Србији, без обзира на заједничку историју две земље која „није била баш сјајна“.

„Тешка заједничка историја уопште данас не смета развијању ових изузетно добрих односа. Историја нас данас много боље увезује него што нас дели“, казао је Ајгнер и додао да је подршка Србији на путу ка ЕУ један од приоритета спољне политике Аустрије.

Посету аустријског амбасадора организовао је Филозофски факултет у Новом Саду, у оквиру пројекта „Хајде да те поведем у…“, намењен студентима који изучавају стране језике.

Предавање које је одржао Ајгнер симултано су преводили студенти са Катедре за немачки језик и књижевност.

(Бета)