Доњецк: Рудари траже да окупатори из Кијева напусте регион

donetsk12

ДОЊЕЦК – Око 1.000 рудара данас је протестовало улицама Доњецка тражећи да се из региона Доњецк повуче војска Украјине.

Рудари су пружили подршку наоружаним проруским активистима који се боре против украјинских снага како би одбранили њихову самопрокламовану „народну републику Доњецк” на истоку Украјине, пренела је агенција Ројтерс.

„Кијев више не влада нама, ми то не прихватамо”, рекао је рударима лидер проруских активиста Денис Пушилин.

Демонстранти, који су чланови украјинског највећег синдиката рудара, носили су заставе такозване „народне републике Доњецк” и транспаренте на којима је писало „Оживећемо моћ Донбаса”.

Донбас, у којем се налазе бројни рудници угља и фабрике за производњу специјалног челика за руске тенкове, представља индустријско срце Украјине.

„Желим мир и могућност да радим и зарађујем новац. Желим да окупаторска војска оде и врати се својој кијевској хунти”, рекао је један од рудара, запослен у државном руднику Абакумова.

Поједини независни синдикати рудара дистанцирали су се од данашњег протеста у Доњецку.

Извештаја о сукобима данас нема, али локално становништво је саопштило да се чује паљба из подручја у којем се налази зграда регионалне службе безбедности, коју су заузели проруски активисти, навела је агенција Ројтерс.

У граду Доњецку на истоку Украјине од синоћ је на снази полицијски час, а поред тога је јуче у 20 сати обустављен јавни превоз.

(Танјуг)