Кажите УНЕСКО-у: #SaveHagiaSophia – Спасите цркву Света Софија

hagia

„Срби на окуп“ се придружују својој православној грчкој браћи у борби да се црква Света Софија још једном не претвори у џамију. Позивамо и вас.

Црква Света Софија је изванредно дело светске архитектуре и представља историјско благо. Некада православна патријархална саборна црква је претворена у џамију када су Турци освојили Константинопољ, али је 1. фебруара 1935. претворена у музеј. Аја Софија је скоро 80 година радила као музеј, омогућавајући милионима посетилаца свих вера и припадницима свих народа да уђу и диве се ремек делима мозаика, иконографији и архитектури.

У Турској постоји покрет озбиљне намере да Аја Софију поново претвори у џамију. Комисија турског парламента разматра захтев грађана да се Аја Софија у Истанбулу врати у џамију; у предлогу закона стоји да је намера да Аја Софија поново буде „симбол освајања Истамбула“; а у новембру је заменик премијера Турске обећао да ће се грађевина ускоро „смешити“ као џамија. Турски медији су известили да би 29. маја, на 561-годишњицу освајања Константинопоља, турски премијер Реџеп Тајип Ердоган могао да се моли у музеју.

Света Софија је део светске баштине под заштитом УНЕСКО-а. Упркос претњама статусу отворености и доступности Аја Софије, УНЕСКО ни реч није рекао против плана да се музеј затвори и претвори у џамију.

Молимо вас да делујете и кажете УНЕСКО-у да проговори.

Извор: https://www.thunderclap.it/projects/12062-unesco-savehagiasophia
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28