Волонтери из Израела данима чисте Крупањ: Одмах смо дошли да помогнемо Србији

475097_krupanj-izraelci-volonteri03foto-lev-ehad-noam-keidar_f

Израелци настављају да помажу српском становништву које је највише погођено катастрофалним поплавама па су тако данас у Крупњу две израелске хуманитарне организације које се труде да живот у овом делу Србије колико-толико врате у нормалу.

475096_krupanj-izraelci-volonteri02foto-lev-ehad-noam-keidar_f

Након помоћи израелске владе и људи добре воље широм њихове земље, група из организације „Лев Ехад“ која броја 14 волонтера из Израела још од петка раде на рашчишћавању Крупња.

– Ми смо једна од водећих организација која окупља волонтере и чим смо чули шта се дешава у Србији, ступили смо у контакт са људима из владе и договорили се да дођемо тамо где је најнеопходније. Испоставило се да је то у Крупњу и стварно живот овде тренутно је немогућ – прича за „Блиц“ Ахава Зарембски из „Лев Ехада“.

475089_izraelci-foto-promo-1_f

Како каже, чистили су куће и дворишта, а сада раде на организовању волонтера.

– Требало би да будете поносни што се ваши људи одазивају у великој мери да помогну. Овде радимо са десетинама волонтера из Србије и сада се трудимо да одрадимо тренинге како би када ми одемо они могли да наставе сами да раде. Бићемо до четвртка у Крупњу, али ћемо остати у Србији да видимо има ли још места којима треба помоћ и да мапирамо највеће проблеме како би се понудила нека решења – додаје Ахава.

475100_krupanj-izraelci-volonteri05foto-lev-ehad-noam-keidar_f

И Израелци из организације „ИсраАид“ од данас су у Крупњу где су однели више од 100 кревета и душека.

– Дошло је нас четворица из Израела и прикључило нам се још четворица у Београду. Чим смо видели шта се десило у Србији, одмах смо се организовали. Речено нам је да су тренутно најнеопходнији кревети и душеци и сада то носимо – прича за „Блиц“ Мики Алон (31) из Израела.

475095_krupanj-izraelci-volonteri01foto-lev-ehad-noam-keidar_f

Он додаје да је ова помоћ најбрже што су могли да реагују, али да се на томе не заустављају.

– Људи су изгубили читаве домове и сада покушавају да обнове своје животе. Ово је било нешто брзо, али желимо да видимо шта им је још неопходно па да организујемо професионалце или неку специјалну опрему – додаје Алон.

– Људи су изгубили читаве домове и сада покушавају да обнове своје животе. Ово је било нешто брзо, али желимо да видимо шта им је још неопходно – додаје Алон.

Итај Милнер из Амбасаде Израела у Београду такође се са групом „ИсрАид“ упутио у Крупањ.

– Веома нам је драго да видимо да су се у помагање укључиле и невладине организације и због тога желимо да видимо како се сналазе на терену, да им помогнемо, пружимо подршку и учествујемо у свему томе – наглашава Милнер.

(Блиц)