Пожар у цркви Христовог Рођења у Витлејему (ФОТО)

sp

Витлејемски градоначелник Абдел Фатах Хамајел рекао је да је пожар изазван тако што је „пало једно кандило и направило мању штету у храму“. Пожар је откривен када су чувари уочили дим који излази из пећине у којој је Богородица родила Христа. Пожар је оштетио зид и две иконе Пресвете Богородице. Полиција је саопштила да је ватра захватила завесе на улазу и оштетила плочице на зиду.

Папа је цркву посетио након мисе коју је служио на тргу Мангер у Витлејему у недељу, на почетку своје посете Блиском Истоку.

Императив папиног похода на Јерусалим и Свету Земљу је, иначе, јачање екуменског јединства са Васељенским патријархом Вартоломејем. Главна церемонија његовог похода била је екуменистичка молитва на Гробу Господњем која је пре тога дуго најављивана и која је одржана у поподневним часовима истог дана кад и миса у Витлејему. Иако су по канонима Православне Цркве строго забрањене молитве са јеретицима, патријарх Вартоломеј је без зазора промовисао јединство са папом кроз молитву и изјаве које су претходиле и пратиле овај догађај. Погледајте о томе у текстуПапа и патријарх екумениста на Гробу Господњем.

Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне. (45. правило Св. Апостола)

 

sp1 sp2 sp3

10403134_673361819404808_6414270211581559635_n

Све је личило на идилу до пре неколико тренутака.

Сећај се, дакле, одакле си пао и покај се и чини прва своја дела; иначе ћу ти доћи и уклонити твој свећњак с његовог места, ако се не покајеш. (Откривење 5:2)

Извор: romfea.grtheguardian.com

Погледајте такође: ПОСЛУШНОСТ, СЕРВИЛНОСТ И БУНТ У ЦРКВИ

Припремила екипа ФБ странице „Православље живот вечни“