Власти из Београда већ позвале Србе са КиМ да изађу на нелегалне изборе. Николић у УН каже да ће после разматрања одлучити о позиву

tomislav-nikolic-UN

Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас у Њујорку да ће Београд, после пажљивог разматрања, одлучити да ли да позове Србе са Косова и Метохије да учествују на парламентарним изборима 8. јуна и оценио да Приштина, најавом о формирању оружаних снага Косова, „звецка оружјем“.

Неприхватљиви су једнострани потези Приштине која је најавом ревизије изборних правила на штету Срба и расељених лица обесмислила легитимитет предстојећих парламентарних избора заказаних за 8. јуни, рекао је Николић на седници Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН).

Захтевамо од Приштине да испуни елементарни предуслов и омогући једнако право гласа без дискриминације Срба и других мањина на Косову и Метохији, поручио је Николић и напоменуо да не то указује и Извештај о раду УНМИК.

Николић је упозорио да Приштина, под изговором да очува мир, звецка оружјем, а ради се о најави формирања оружаних снага Косова.

Овим се не нарушава само дијалог у који стрпљиво улажемо, већ се најтеже крше одредбе резолуције Савета безбедности 1244, сматра он.

Резолуција 1244 предвиђа да међународне снаге сносе одговорност за одржавање безбедног окружења за све становнике КиМ, па је самим тим, како је указао Николић, искључена могућност формирања такозваних оружаних снага. Оваква најава представља, не само претњу стабилности у Србији и региону, већ и озбиљно подрива ауторитет и улогу УН у очувању међународног мира и безбедности, констатовао је Николић.

Он је уверен да је континуирано статусно неутрално присуство УНМИК, под окриљем Резолуције СБ 1244, која је подједнако обавезујућа и данас, последња брана од политике промоције једострано проглашене косовске независности.

„Косовски преседан“

Установљавање косовског преседана, према оцени Николића, узроковало је порозност државних граница и отворило потенцијална и нова кризна жаришта, која нису заобишла ни европски континент.

У нашем случају, десио се парадокс, објаснио је Николић, и направљен је преседан за који су тврдили да се не сматра преседаном.

Онда се догодио Крим, када су се власти и народ Крима, проглашавајући независност, ослониле на чувени косовски преседан који су земље запада саме створиле, рекао је Николић.

Према његовој оцени, западни званичници су одмах истакли да косовски преседан представља изузетак што де факто и де јуре негира суштину преседана, одлуке која представља ново правило за сличне или аналогне случајеве у будућности.

„Правда за мале државе“

Ми који представљамо мале државе тражимо правду. Србија је увек поштовала и без изузетка поштује територијални интегритет сваке државе чланице УН, поручио је Николић.

Сила без правде је за осуду, додао је он и напоменуо да треба ставити заједно правду и силу и тако тумачити да оно што је праведно буде јако или оно што је јако да буде праведно.

Србија очекује да се и у њеном случају примењује једнака правда и правичност, као и на друге државе. Србија не признаје једнострано проглашену независност Косова, истакао је Николић, али преговара и преговараће у жељи да свим становницима КиМ обезбеди мир и просперитет, што је константа ове и сваке будуће Владе.

Николић је, међутим, нагласио да се Србија методом изнуривања неће принудити да призна једнострано проглашену независност Косова.

Не слажем се да је у сукобу државе и сепаратиста одговорна само једна страна, суверена држава. Не жалим се и не тражим плаћање ратних репарација у класичном смислу, али све док сам председник Србије, помињаћу вам право Србије на обештећење за огромну и ненадокнадиву штету која је начињена на цивилним објектима и привреди, истакао је Николић.

„Помоћ у уклањању последица бомбардовања“

Међународна заједница, према његовој оцени, може да исправи историјску неправду само ако помогне Србији да отклони последице бомбардовања, да обнови инфраструктуру, привреду и јавне и културне установе и институције.

Николић је приметио и да је свакога дана све већи број званичника земаља које су учествовале у бомбардовању Србије, који такође траже правду за Србију.

Исувише је велика штета учињена, да би то Србија могла сама да отклони, додао је Николић.

Он је истакао да је Србија, подижући преговоре са Приштином на највиши ниво, одговорношћу, стрпљењем и потписивањем Бриселског споразума, довела да заједнички живот Срба, Албанаца и других народа на Косову, први пут после бомбардовања, постане реалност.

„Посвећеност дијалогу“

Сада је важније него икада пре, да обе стране буду посвећене и искрене у дијалогу. У супротном ћемо идеју мирног заједничког живота у будућности претворити у празно слово на папиру, указао је Николић.

Чињеница да су 21. јануара отпочели приступни преговори Србије и ЕУ и да је одржан скрининг за поглавље 35 показују да је Србија, како сматра Николић, своје обавезе у имплементацији Бриселског споразума испуњавала у предвиђеним роковима, а самом дијалогу приступала у конструктивном духу.

– Али, Извештају читамо да Косово води своје преговоре са ЕУ о Споразуму о стабилизацији и придруживању.Србија нема механизам да то спречи, али може да постави питање: да ли је ЕУ заједница држава или је заједница држава и парадржаве? Да ли ће се опет десити преседан који није преседан? – упитао је Николић.

Према том преседану покрајине свих држава чланица могле би да се кандидују да и оне постану чланице ЕУ.

Србија сматра да у складу са Резолуцијом 1244, једино УНМИК може у, име Привремених институција самоуправе у Приштини, да води разговоре о стабилизацији и придруживању, рекао је Николић.

Уколико се донесе одлука да КиМ самостално преговара са ЕУ, указао је Николић, то би европску породицу одвело у безакоње, хаос и општи волунтаризам. Николић је рекао да се Срби и припадници других мањинских заједница на простору КиМ и даље суочавају са проблемима, ограничавањем и онемогућавање слободе кретања, угрожавањем безбедности и слободне употребе језика, приступа институцијама, остваривањем права учешћа на изборима и права гласа.

„Имовина“

Према његовим речима, не постоје адекватни механизми за повраћај узурпиране имовине, ни за очување имовине од поновног усељавања након извршеног принудног исељења, онемогућава се улазак у несметан посед, не постоји могућност слободног одабира места повратка, нити услови за одрживи опстанак повратника.

Николић је поздравио одлучну реакцију УНМИК, који је прогласио неважећом одлуку скупштине општине Приштина да се СПЦ одузме право на коришћење земљишта на коме је подигнут саборни правослани Храм Христа Спаса у центру града.

Сматрам, зато, да би одлука о смањењу обима УНМИК, редуковање броја међународног особља, директно штетила Србима на Косову и Метохији у сваком смислу и утицала на квалитет обављања поверених активности, рекао је Николић.

Због тога, овде, под кровом УН, апелујем на УН да се одупру покушајима маргинализације мисије на КиМ и релативизацији њене улоге у оквиру целокупног међународног и безбедносног присуства у Покрајини, истакао је Николић.

„Специјални суд“

Он је навео да Србија подржава иницијативу да се формира специјални суд и канцеларија тужиоца са седиштем ван територије Косова за све процесе који ће проистећи на основу резултата истраге Специјалне истражне радне групе.

Србија ће пружити пуну подршку да кривци буду процесуирани, као и до сада. Стабилности, међутим, не доприноси хапшење кандидата за градоначелника Косовке Митровице Оливера Ивановића, нагласио је Николић.

Очекујемо да се реши и један проблем на који се годинама упозора – тајне оптужнице, додао је он.

Николић је рекао да се Савету безбедности УН „са задовољством“ обраћа као шеф државе која је конкретним поступцима, стрпљивом и промишљеном државном политиком, путем мукотрпног дијалога са привременим институцијама у Приштини, потврдила искреност и истрајност у прихватању компромисних решења за миран суживот свих на Косову.

Уложени напор државног руководства вишеструко је већи, јер су се преговори водили под изузетно неповољним условима за српску страну, уз интензивно и нескривено промовисање косовске независности, која за Београд представља једнострани акт сецесије, закључио је Николић.

(Фонет)