Денис Пушилин: Број погинулих у борбама око аеродрома у Доњецку можда и већи од сто

poginuli donjeck

Доњецк/Кијев — Број погинулих у офанзиви украјинских снага безбедности која је почела у понедељак у Доњецку могао би да достигне 100, тврди Пушилин, председавајући ВС ДНР.

Међу жртвама има и око 50 цивила, рекао је председавајући Врховног савета самопрокламоване „народне републике Доњецк“, Денис Пушилин руској новинској агенцији Итар Тасс.

Агенција Ројтерс навела је да се украјинске снаге безбедности други дан за редом боре са проруским активистима у Доњецку и да је влада Украјине саопштила да ће наставити са војном офанзивом „све док ниједан терориста“ не остане на украјинској територији.

Иако су борци самопрокламоване републике претрпели велике губитке, јака паљба која се чује указује да владине снаге и даље наилазе на отпор, навела је британска агенција.

Нешто раније, градоначелник Доњецка Александар Лукјанченко изјавио је да је у сукобима, започетим у понедељак, 40 људи изгубило зивот, укључујући два цивила, док је премијер самопрокламоване „народне републике Доњецк“ Александар Бородај рекао да је више од 50 антикијевских активиста погинуло.

Бородај је додао и да украјинске трупе сада поново контролишу аеродром у Доњецку.

Украјина је започела нову офанзиву против проруских снага на истоку земље, након што је новоизабрани председник Петро Порошенко одбио да води разговоре са „терористима“, навела је агенција Ројтерс.

Порошенко је рекао да би оштра војна кампања на истоку требало врло брзо да сузбије „револт сепаратиста“.

Међутим, како је навела агенција Ројтерс, још је рано рећи да ли велики војни успех владиних снага може да сломи побуну у Доњецку, граду у којем је међу првима започео револт у Украјини после свргавања председника Виктора Јануковича, којег подржава Москва.

У Доњецку је данас запаљен и стадион за хокеј, а ватрогасци су успели да пожар локализују.

На путу ка аеродрому налазе се запаљени и преврнути камиони „камаз“ које користе проруске снаге и виде се трагови крви дуж целог пута, пренео је Ројтерс.

Девет школа и две болнице су затворене, а пацијенти су евакуисани.

Градоначелник Лукјанченко упозорио је да становништво избегава подручје око аеродрома.

Влада Украјине оптужила је данас Русију за слање „терориста“ преко њене границе, након што су се граничари сукобили са наоружаном групом мушкараца током ноћи на истоку Украјине.

Министарство спољних послова Украјине саопштило је да протестује јер Москва није предузела никакве акције против концентрације на граници око 40 камиона са наоружаним људима, пренела је агенција Ројтерс.

Гранична служба верује да су неки од њих успели да пређу границу недалеко од Астахова, у региону Луханск, на око 150 километара од Доњецка.

„Постоји основана сумња да су руски терористи послати на украјинску територију, организовани и финансирани под директном контролом Кремља и руских специјалних снага“, наведено је у саопштењу украјинског министарства спољних послова.

ОЕБС изгубио контакт са својим тимом

Специјална посматрачка мисија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) изгубила је контакт са једним од својих тимова стационираних у Доњецку јуче поподне око 18 часова, саопштено је данас из ОЕБС-а.

Тим се налазио у рутинској контроли на истоку Доњецка, када је контакт са њима изгубљен, наведено је у саопштењу.

ОЕБС наводи да до сада није успео да поново успостави контакт са својим тимом, који чини четири члана специјалног посматрачког тима.

Организација за европску безбедност и сарадњу истиче у саопштењу да та организација и даље покушава да успостави контакт са својим тимом и да је украјинска влада обавештена о ситуацији.

(Танјуг)