Директор „Србијавода“: Млађан Динкић је крив за поплаве

kurir dinkic poplave

БЕОГРАД – Отворено.

– Српски водопривредни системи су због недостатка новца уништавани последњих 15 година и сада је све то дошло на наплату – каже у интервјуу за Курир Горан Пузовић, директор ЈП „Србијаводе“.

Ко је крив за такво стање?

– Најгоре што нам се десило је закон из 2010, који је донео Млађан Динкић, када су наши приходи постали приходи буџета. Не споримо, али држава, када све то исконтролише, мора да их врати нама назад, а то се није десило. У овом тренутку имамо 1,3 милијарде динара, а без две до три милијарде динара не можемо да урадимо ни оно најминималније.

Значи Динкић је највише крив?

– Тако је. И сви смо то сада осетили на сопственој кожи. У том периоду указивали смо на то да је таква одлука смрт за водопривреду. Али није било одговора. У нашој области најважнија је превентива.

Да ли сада у влади имају слуха?

– Предао сам им своје предлоге. У Влади имају разумевања и сада схватају да на неким стварима не сме да се штеди.

Колико је новца потребно да би могло да се каже да Србија има добар систем одбране од поплава?

– У Србији има око 170 угрожених тачака које морамо хитно да поправимо да би систем функционисао. Постоји део који треба да надоградимо. То је оквирно око 11 или 12 милијарди динара.

Да ли је добро да водопривреда буде подељена на бројна предузећа?

– Вода не познаје границе. Сматрам да све треба бити централизовано. Сада смо дошли у ситуацију да је до једне тачке одговорно предузеће „Србијаводе“, за Обреновац „Београд воде“, за треће „Воде Војводине“. А свима нама основна јединица мере је слив – то су и потоци и речице, реке, било да је то Колубара или Сава. А зашто су све ове поплаве биле овако катастрофалне? Зато што је све било брзо. Све те реке и речице претвориле су се у једну бујицу.

За који период?

– Од шест до 12 сати сви токови достизали су историјски максимум.

Грађани су бесни и питају се да ли је урађено све што се могло и да ли је неко у систему заказао? Обреновчани кажу да нису евакуисани на време.

– За пет-шест сати сви ти поточићи постали су бујице које су носиле све пред собом.

Да ли сте били благовремено информисани од Хидрометеоролошког завода, који је први у ланцу?

– Да, добијали смо најаве о количини падавина.

Како то изгледа? Позову вас телефоном или како?

– Постоје јасне законске процедуре како се то ради. Нико никог не зове. Постоје јасни начини комуникације.

Дакле, није било пропуста на релацији РХМЗ, ви и кризни штабови?

– Они су давали најаве, ми смо то слушали и поступали у складу са тим.

Кажете да нисте одговорни за Обреновац. Да ли су „Београд воде“ и сви у ланцу урадили све што је било у њиховој моћи? Да ли бисте ви другачије поступили?

– Урадили су све што су могли. Из свих изјава надлежних органа види се да су предузимали мере које је у том тренутку закон дозвољавао.

Градоначелник Синиша Мали је нападан јер је после сирена рекао да грађани остану код својих кућа. Да ли је требало да поступи другачије?

– То је била добра одлука. Тај водени стампедо био је јак, а вода је расла брзо, као цунами. Ако изађете на улицу, уђете у ауто, па вам се ауто поквари, па судар, па закрчење. То је крај. Нико не може да изађе из града. Замислите да све то, у исто време, за пет минута, ради десет или петнаест хиљада људи.

Премијер га најчешће прозивао

ВУЧИЋУ ЈЕ БИЛО ВАЖНО ШТА МИСЛИМ

Да ли је Влада слушала стручњаке кад је реч о овим поплавама?

– Свима је познато да сам више пута прозиван на штабу да дам своје мишљење. Премијер ме је више, тачније пет пута, питао о неким детаљима и хтео је да чује шта мислим. Када вас неко толико пута пита, онда вероватно има поверења у вас. И пита зато што нешто знате.

Ви сте, значи, предлагали шта да се ради у Ваљеву и Шапцу?

– Предложио сам неке кључне одлуке које су усвојене. Град је спасен. А било је напето, и то морају сви да схвате.

А ко није схватио?

– Локална самоуправа Шапца није на прави начин препознала колика је опасност претила граду – да ће Сава да нарасте до квоте коју никада у историји није достигла. Ми смо се грчевито борили да те пихтије од насипа одржимо.

(Курир)