Нико од домаћих политиканата није испратио руске спасиоце

ruski spasioci21

Београд – Руски спасиоци, који су протеклих дана помагали у спашавању жртава поплава у Србији, испраћени су данас на београдском аеродрому Никола Тесла.

Заменик министра за ванредне ситуације Русије Едуард Чижиков рекао је да је завршена спасилачка операција у Србији и захвалио се припадницима руских спасилачких екипа на одлучном и храбром деловању.

Он је припадницима руских спасилачких екипа пренео захвалност владе и посебно Министарства унутрашњих послова и одбране Србије.

Ispracaj Rusa 260514 4876 620x0 Нико од домаћих политиканата није испратио руске спасиоце

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин истакао је да је последњих дана Србију задесила велика несрећа, у којој се могло видети на хиљаде јунака који су пристигли да спашавају људе и помогну им да превазиђу тешку ситуацију.

Он је указао да нису долазили само из Србије, већ су на молбу власти пристигли и из иностранства.

„Јако ми је драго што је готово стотину спасилаца из Русије активно учествовало у спашавању људи“, казао је Чепурин додајући да је о њиховим јуначким поступцима извештавали медији, али и приче спашених људи.

Он је изразио огромну захвалност спасиоцима из Русије за њихову пожртвованост, смелост и храброст.

Чепурин је Чижикову, у знак захвалности, предао скулптуру Константина Великог, подсећајући да је на територијИ Србије рођено 17 римских императора, а Константин велики је значајан по томе што је дозволио деловање хришћанства.

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србје Горан Николић рекао је да се Србија и народ Србије захваљују свима, али посебно руским спасиоцима који су први дошли онда када је било најтеже у Обреновцу.

„То нам је много значило јер сте спасили много људских живота, а самим тим оправданост руско-српског хуманитарног центра у Нишу се потврдила“, истакао је он.

Припадник руског Министарства за ванредне ситуације, који је учествовао у акцијама спашавања, Валериј Локтинов новинарима је рекао да су спасиоци обављали свој посао професионално и стручно, и да су руске екипе учествовале у евакуацији становништва.

Ispracaj Rusa 260514 4983 620x0 Нико од домаћих политиканата није испратио руске спасиоце

Пјотр Грицин, један од спасилаца, пренео је да је било више шкакљивих ситуација са којима су се суочили током акције у Сбрији.

Тако је навео пример када се један чамац пун спашених преврнуо и када су његове колеге, без размишљања, одлучиле да им пруже помоћ, не обазирући се на могуће жртве и опрему.

Руске спасилачке екипе испратили су и представници Српског сабора „Заветници“, који су представницима Министарства за ванредне ситуације Русије предали поклоне и поздравили руском заставом са речима захвалности Русији.

Танјуг