Ванредна ситуација у Крагујевцу, због поплава евакуисано 48 особа (ВИДЕО)

крагујевац поплаве

Олујно невреме праћено јаком кишом и градом погодило је синоћ око 17.30 сати Крагујевац. За сат времена пало је 50 литара кише по квадратном метру. Удари ветра износили су до 60 километара на сат. Штаб за ванредне ситуације којим је преседавао градоначелник Верољуб Стевановић прогласио у 20 сати ванредну ситуацију на територији града Крагујевца. Евакуисано је 48 лица.

Најугроженији делови града су Ждраљица, Белошевац, Лекина бара, Илина Вода и потез око “Житопродукта“. Има поплављених индустријских објеката и приватних кућа. Евакуисано је 48 лица међу којима има и деце. Сви су збринути и смештени у Геронтолошки центар и на „Шумадија сајам“.

„Највећа штета је на инфраструктури и великом броју стамбених објеката где је вода достизала и до једног метра. Бујични водотокови су изнели велику количину камена и ризле на главне саобраћајнице“, рекао је заменик команданта Штаба, Зоран јовановић.

Део погона „Застава оружја“ је под водом и прекинут је рад у трећој смени. Поплављени су и подруми Клиничког центра, Хитне помоћи и градских школа и обданишта. Настава у школама неће бити обустављена.

– Законодавац каже да уколико су угрожени људски животи и ако су материјална добра угрожена, практично нам даје за право да уводимо ванредну ситуацију – рекао је Јовановић одговарајући на питање новинара зашто је ванредна ситуација уведена, када су у већини поплављени подруми.

Ситуационом центру до поноћи је упућено око стотину пријава за поплављене куће и путеве.

Након престанка падавина екипе „Чистоће“ и „Електрошумадије“ кренуле су са рашчишћавањем терена. Тешка механизација је употребљена за санирање најугроженијег дела града, испод надвожњака у насељу Илина Вода.

Велики број села и приградских насеља је искључен превентивно са струјне мреже. Без струје су била насеља Горња и Доња Сабанта, Жежељ, Дулене, Лужнице, Десимировац, Медна, Речани, део Илићева и Маршић.

Сви грађани чије су куће угрожене могу да се јаве јаве Ситуационом центру на бројеве телефона 0800/112-113 и 505-800.

Излио се Бреснички поток, испаљено 38 противградних ракета

Начелник одељења за заштиту од елементарних и других непогода Драгош Радовановић изјавио је Тањугу да се у насељу Бресница излио Бреснички поток и да је поплавио један број стамбених објеката.

„Стање је тешко и у приградским насељима Илићево, Маршић и Белошевац, где такође има поплављених објеката“, рекао је Радовановић и додао да су надлежне екипе на терену.

Радарски центар Бешњаја, како је Тањугу изјавила шеф тог центра Светлана Биљић, за два сата је испалио 38 противградних ракета.

„Било је и појаве града величине зрна кукуруза, а који је највише падао на потезу Крагујевац-Баточина“, рекла је Биљићева.

У Крушевцу поплављено 15 домаћинстава

На територији Крушевца, у насељеним местима Петина, Дворане и делу Слатине, јуче је поплављено 15 домаћинстава услед нових падавина на тој територији, саопштио је Градски штаб за ванредне ситуације.

Како је Танјугу рекао Душан Тодоровић, услед дејства Радарског центра Крушевац са 120 противградних ракета у периоду од 12 до 18 часова , “облак је био сабијен” и на малом простору пало је око 15 литара кише.

Бујични потоци уз намерно затварање пропуста поплавили су око 15 домаћинстава која су била нижа од главног пута. На терену су били припадници ватрогасно-спасилачког батаљона, полиције, месних заједница са градјевинском механизацијом.

Штета је велика, пре свега у пољопривреди, а уништени су и макадамски путеви.

(Блиц-Танјуг)