Да ли ће СПС променити име у „Прогресивна Странка“?

branko-ruzic

Београд – Социјалистичка партија Србије је бренд који постоји већ 24 године и прошао је судбину свих наших грађана у новијој историји. Да ли ће име партије отићи у историју, о томе ће одлучити чланство у складу са страначком процедуром.

Хипотезе о термину „прогресивна“ по мени нису реалистичне, имајући у виду да је међународно препознатљив у социјалдемократским круговима, али преведен на српски значи „напредна“, што признаћете може само да изазове конфузију код бирачког тела у Србији. Уосталом, за СПС је ова година конгресна, тако да ћемо све важне програмске, кадровске и организационе одлуке донети до краја године“, каже у разговору за Данас Бранко Ружић, председник Извршног одбора СПС, одговарајући на наше питање да ли ће ова странка ускоро променити име и постати „прогресивна“, о чему се у јавности у последње време спекулише

Може ли промена имена странке да скине хипотеку са СПС из прошлости, уколико стари кадрови остану на старим местима?

– Не разумем о којим то хипотекама из далеке прошлости можемо говорити, а да притом не констатујемо да смо их већ елиминисали еволутивним реформама наше странке. Уколико има неких нових, а да нису плод пуке таблоидне криминализације највиших функционера, државни органи нека ураде свој посао и те „хипотеке“ ће бити елиминисане. Партија сигурно неће изгубити идентитет, али су квалитативне и еволутивне промене добродошле. Највећу шансу у квалитативним променама дао бих добро провереној формули „спој младости и искуства“. Неко би рекао да је СНС прави пример да се променом имена може направити искорак, али се не сме сметнути са ума да је СНС тотално нова политичка организација и да није настала унутрашњом реформом СРС. Такође, велику улогу игра и енергија и посвећеност самог лидера СНС да та странка настане и опстане.

Хоће ли се о реформама у СПС изјашњавати читаво чланство?

– Нисам сигуран да ли је то у овом тренутку реално оствариво, али видећемо. Када успешно преживите „политички цунами“, када је социјалдемократска идеја угрожена, прави одговор је, по мом мишљењу, велико окупљање и непосредно изјашњавање о суштинским програмским, организационим и кадровским питањима. Сигуран сам да би барем од 150.000 до 200.000 чланова и симпатизера изашло на изборе, а то би била и својеврсна промоција нашег кандидата за будућег председника Републике по моделу који се одувек примењује у америчкој демократији путем прелиминарних избора.

Зашто одустајете од Социјалистичке интернационале? Да ли зато што још нисте примљени упркос дугом чекању или зато што сте променили идеологију?

– Добри познаваоци прилика у Социјалистичкој интернационали знају да она изнутра већ дуже време пролази кроз програмску и организациону кризу. Прогресивна алијанса, која се оснива, динамичан је одговор на отупљену идеолошку оштрицу, бирократизовану структуру и анемичну политику. Нисам склон да реформе видим као тоталну негацију наше идеологије и програма, јер би то значило да више не бисмо ни водили политику, него бисмо трчали за нечијом политиком.

Има ли истине у томе да је Тадић стопирао улазак СПС у Интернационалу?

– Улога Бориса Тадића била је слична улози уцвељене, остављене девојке. Тачно је да је помогао у првим званичним контактима на највишем нивоу у СИ, али се након свог политичког суноврата свим силама борио да СПС-у онемогући присуство. То није, наравно, питање његовог утицаја, већ процедуре која омогућава легално блокирање неке странке, али то не значи да је то и легитимно. Он се сада налази и у форумима Прогресивне алијансе, међутим, уверен сам да ће утицај и легитимитет који СПС има у српском политичком друштву бити вреднован и од стране ПА на прави начин.

Да ли ћете се решити и руже коју имате у симболу странке?

– Црвена ружа је сасвим адекватан симбол и показала је да издржава зуб времена.

Спекулише се да сте предводник струје која је незадовољна третманом СПС у владајућој коалицији са СНС.

– У СПС нема струја последњих десет година, нити ће их бити. Наша улога у владајућој коалицији је узрокована тежњом да се направи што шири консензус око важних питања која очекују одговоре. Имајући у виду да СНС има математички апсолутну власт, улога наших функционера у ресорима које предводе јесте да асистирају, дају допринос, личну експертизу у реализацији циљева које је промовисао премијер. Одлука унутар странке је донета једногласно, видећемо колико је била далекосежна, али свакако је спроводимо сви заједно и носимо одговорност.

Постоје ли лични сукоб и ривалство између вас и Дачића?

– Лично, то не осећам, нити сматрам да је то могуће поучен досадашњом вишегодишњом сарадњом.

Да ли ћете на Конгресу СПС бити Дачићев противкандидат за председничко место, или ћете се задовољити функцијом потпредседника?

– Одлука о термину одржавања Конгреса још није донета, па самим тим ни кандидатуре нису поднете. Не осећам се као „млади лав“, то сам можда био када сам обављао функцију потпредседника странке још 2002. године. Нема разлога за куповину мира у СПС, кадровски потенцијал је драгоцен и има сасвим довољно места за све оне који имају стручно знање, искуство, младост и енергију, и којима је на првом месту СПС.

Колико политика постоји у СПС – једна или више, како тврди Ивица Дачић?

– Не промишљамо сви актуелне политичке процесе на идентичан начин, али имамо монолитно јединство када демократски донете одлуке спроводимо.

Да ли је тачно, како каже Дачић, да је СПС на прошлим изборима добио гласове само захваљујући његовом имену?

– Лицитирати ко је колики допринос дао било би као да тражите иглу у пласту сена. Наравно да је за добар резултат потребна храброст, визија и харизма лидера која није недостајала, али ту су и све три партијске машинерије, СПС-ПУПС-ЈС, које стоје у позадини и чине темељ на коме се гради успешна политичка конструкција.

Да ли сте се препознали у Дачићевој реченици да више неће трпети мангупе у својим редовима, којима су лични интереси на првом месту?

– Није питање да ли се лично препознајем у тој реченици, то препознавање ради чланство, и дајем пуну подршку председнику да истраје на прекиду тог трпног стања. Сигуран сам да је изговарајући ту реченицу циљао управо на те који доводе до девијантних понашања, јер је у супротном не би изговарао. Видећемо да ли ће опет дозволити да буде злоупотребљена његова доброта или ће принцип однети превагу.

Да ли су ваше несугласице са Вучићем кључно допринеле томе да више не будете министар?

– Изношење принципијелног става у јавности није нешто што је по својој суштини негативно, тако да не верујем да има било какве истине у вези с тим тзв. несугласицама. Једноставно, такав је распоред политичких снага, и по мени сасвим рационалан кадровски епилог имајући у виду жеље, потребе и пориве самог премијера.

Какав утисак је на вас оставила ваша наследница на челу ресора за ЕУ Јадранка Јоксимовић?

– Сматрам да је наставила у добром смеру, примереном динамиком и знањем и искуством, које јој је добра основа да успешно ради тај посао.

Хоћете ли се заиста повући из странке ако вас изаберу за председника ФК Партизан?

– Породица, СПС и Партизан су за мене вредности које не напуштам.

О Бацковићу

Ухапшен је бивши директор СПС Дејан Бацковић. Да ли вас је изненадило оно што му се ставља на терет?

– Пресумпција невиности важи у сваком случају, па тако и у овом.

О поплавама

Може ли Србија да санира штете од поплава?

– Надам се да више никада, као регион, нећемо доживети судбину Атлантиде да бисмо из себе извукли оно најбоље што поседујемо. Важна је и транспарентност на којој инсистира државни врх.

Подсећам да је држава у много тежем међународном положају успела 1999. и 2000. године да за 400 милиона немачких марака обнови инфраструктурне жиле куцавице, објекте високоградње, а сама вредност урађеног посла је прелазила чак три милијарде марака.

Аутор: Мирјана Р. Миленковић – Данас