Америчка влада гаси ХААРП

HAARP

ХААРП, војно постројење које теоретичари завера криве за највеће прирордне и индустријске катастрофе, биће затворено овог лета, саопштила је Влада САД, преноси сајт „Индепендент“.

Хигх Фреqуенцy Ацтиве Аурорал Ресеацх Програм (Високофреквентни програм за активно истраживање ауроре) сет је антена које емитују високо фреквентно (ХФ) радио зрачење.

Како је речено, САД више није потребно ово постројење које се користи за проучавање атмосфере и нарочито јоносфере, смештено на Аљасци.

Америчка влада тврди да се пројекат бави проучавањем јоносфере, горњег дела атмосфере, у циљу стварања боље радио-комуникационе технологије.

„Прелазимо на друге методе изучавања и управљања јоносфером, за шта је ХААРП био створен. ХААРП је имао циљ да убаци енергију у јоносферу, како бисмо могли да је контролишемо. Али тај посао је завршен“, рекао је Дејвид Вокер са одељења за науку и технологију Америчког ваздухопловства.

Постоје бројне теорије о томе како ХААРП, утиче на климатске промене, модификовање временских прилика, онеспособљавање сателита, па чак и контролише умове.

ХААРП ће се угасити након финалног истраживачког пројекта средином јуна.

Тај пројекат ће водити Агенција за напредне одбрамбене истраживачке пројекте (ДАРПА), која је такође омиљена код теоретичара завере.

Рад на ХААРП-у је почео 1993. године, за постројење се годишње потроши око 5 милиона долара, а за изградњу је потрошено више од 280 милиона долара.

Индепендент / И.З.К. – БЛИЦ