Чечени и Рамзан Кадиров – одговор читаоцу

путин кадиров

После мог недавног чланка о Чеченији и наде коју ми она даје, један читалац је нарочито интересантан коментар, који, верујем, заслужује потпун одговор. Једна ствар која ме је посебно мотивисала да напишем  детаљнији одговор, а не коментар – одговор, је била та што је читалац скоро у потпуности одразио моје мисли од пре само неколико година. Дакле, у одговору читаоцу имам прилику да објасним зашто сам променио мишљење о Рамзану Кадирову и чеченском народу. Размотримо један по један коментар:

1 . „Слика о Чеченији и Чеченима у Русији је радикално промењена“. У стварности, Чечени се сматрају за оно што јесу – разбојници с планине, што без оклевања ваде ножеве и пиштоље на најмању провокацију, на пример у ресторану , обично против голоруког противника. Што је још горе, добро је познато да ће се они извући чак и окрвљених руку. Званичници ће бити поткупљени или застрашени, тако да нико неће бити кривично гоњен. Чак и ако случај доспе до суда – нема везе, лице у питању само ће се вратити на Кавказ, где локална полиција никада неће покушати да га ухвати. Ови момци иду кроз центар Москве у десетинама аутомобила, пуцају бојевом муницијом у ваздух и околна возила, и опет, некажњено. Дакле – нема промена у односу према Чеченима: од њих се плаше и мрзе их. А пошто су они заиста веома мала мањина, једина ствар која их спашава од малтретирања и да буду убијени један по један је подршка полиције, правосудних органа и специјалних служби. Тужно али истинито. Прогуглајте фразе испод, ако сте заинтересовани. Кликните на слику или Јутјуб секцију ако не знате руски:  Кавказский автопробег; Стреляющая свадьба.

Има много истине у оно што кажете. Међутим, оно што је овде важно је ово: какав је став Рамзана Кадирова према делима тих Чечена ? Он каже да је такво понашање срамота за Чечене и захтева да се Чечени понашају пристојније и достојанственије више од било које друге етничке групе. Он не само да тако каже, већ предузима акције које један познати случај илуструје веома добро. Постоји група волонтера у многим областима Русије под називом „Стоп Кам“ (заустави непристојно лице), група која се супротставља непристојним возачима и која лепи велику налепницу на предњем прозору аутомобила паркираних незаконито ( можете наћи њихове видео снимке на Јутјубу, неке са енглеским натписима; прилично забавно их је гледати). Једног дана су се суочили са богатом и арогантном женом која је, како се испоставило, била супруга једног високог чеченског званичника. Она се заиста наљутила, позвала неке „бодигардове тј. силеџије“ и почела је велика туча. Када је Кадиров за то сазнао одмах је отпустио званичника. Према томе, да, има доста чеченског силеџијства и бандитлука, али то није понашање што га ислам одобрава (често су Чечени који се тако понашају пијани) и Кадиров покушава, ма колико тешко било, да стане на пут таквом понашању.

2. Медији називају Кадирова херојем ? То је зато што је одликован Златном звездом (највишим руским одликовањем) и звањем Хероја Руске Федерације – потез који је изазвао огорчење и гађење у руској војсци. Такође га називају академиком, што је такође истина. Али, када Кадирова зову херојем у медијима, постоји ознака за сарказам у 100 % случајева. Ознака коју сте вероватно превидели.

Да ли сте гледали најновије Вести Недели с Дмитрием Киселевым ( Недељне вести са Димитријем Кисељевим) ? Очигледно то и мисли када каже да је Кадиров херој, а, као што сам сигуран да знате, Кисељев је неспорно најмоћнији и најутицајнији човек у руским медијима данас. Што се тиче руске војске и њеног гађења на Кадировљеву медаљу „Хероја Русије“, то има смисла: Кадиров је некада био чеченски „господар рата“ који је променио страну. Али погледајте шта је урадио после тога ? Његов отац је убијен, а он је наследио ужасну ситуацију у Чеченији а ипак је постигао оно што је у теорији немогуће: нема више терористичких банди и герилских господара рата у Чеченији. И погледајте на кључну улогу чеченских снага безбедности у њиховом уклањању, укључујући недавну елиминацију једног од људи Доку Умарова. Да ли то не завређује титулу Хероја Русије ? Мислим да је потпуно заслужује, као и сваки Рус са таквим достигнућима.

3. Кадиров стварно има веома важну улогу. Он (заправо, његов отац) је изабран да постане нека врста канибал пацова. Створење обучено да искорени своје колеге пацове, односно господаре рата, оне који нису успели да прво утаначе договор са Кремљом. Да ли је такво створење било неопходно ? Одговор је вероватно „да“. То је исплативо решење. Али не мења оно што Кадиров јесте, нити помаже да се побољша однос према њему. Ништа ту неће помоћи, мислим.

Ви овде правите једну велику претпоставку: да су људи попут Масхадова, Дудајева, Умарова, Басајева, Јандарбијева, Радуева, Закајева или Барајева суштински исте природе као Кадиров. Да су сви пацови. Ја се не слажем. Споменути су били зликовци и лажови, они су направили ругло од ислама и користили вехабијски ислам као покриће за своје разбојништво и мафијашке активности. Они су у томе били пре и изнад свега због новца, затим славе, ту је и мржња. Били су заиста опаки пацови,шљам, морали су да буду елиминисани један по један. Верујем да је Кадиров заиста религиозан и да је његов циљ категоријски различит: он покушава да изгради мирну и просперитетну Чеченију, за коју ставља свој живот на коцку сваки дан. Могу ли то да докажем ? Не. Можете ли Ви ? Не. Нико од нас не уме да чита мисли. Дакле, овде имамо Ваше дубоко укорењено и искрено убеђење против мог. Све што могу да кажем јесте да сам мислио баш као Ви. Две ствари су ме навеле на преиспитивање: разговори са Чеченима и слушање Кадирова у интервјуима.

После елиминације већине ривалских господара рата у Чеченији се живи прилично добро, захваљујући новцу из федералног буџета. Новцу који не иде у друге области. Они граде велике џамије и небодере (небодере, за име Бога, у руралној области !) на рачун области праве Русије. То је добро позната ствар која такође изазива превише тензија.

Да ли је Кадиров богат ? Да. Да ли много новца долази из федералног центра ? Да. Па шта ? Кадиров није богатији од било ког другог обласног лидера и сипање новца у Чеченију је апсолутна нужност, да се спречи још један грађански рату који би изазвале банде криминалаца. Да ли су Чеченији потребне велике џамије и небодери ? Прво, није на нама да судимо шта желе да раде у својој земљи све док не делују против Русије. Али, као друго, да, ја верујем да су Чеченији преко потребне велике џамије и небодери ! Зашто? Да бисте вратили тешко повређен понос и самопоуздање људима и дали осећај наде за будућност. У Њујорку су схватили да насеља са разбијеним прозорима и обојеним ознакама подстичу криминал. Зато су одлучили да то исправе и успело је. Иста ствар је са Грозним: те конструкције су моћан и видљив знак шта Чеченија жели да постане, порука града који је био скоро сравњен са земљом.

Још једна ствар: било би крајње наивно поредити Кадирова с Будом, Гандијем или Светим Серафимом Саровоским. Главно, не можете једноставно притиснити дугме и преобразити се у рафинираног интелектуалца типа Сергеја Лаврова. Осим тога, док је особа попут Лаврова потребна у Министарству иностраних послова, он не би могао да буде добар лидер у Чеченији. Мислим да би на Кадирова требало гледати у односу на још једног Хероја Русије – генерала Шаманова, који је такође урадио фантастичан посао у Чеченији, човека кога исто као Кадирова мрзе професионални „борци и боркиње за људска права“ и који такође није био несклон неким, да тако кажемо, полузаконитим радњама. То су чврсти момци и лично веома храбри и немилосрдни према својим непријатељима. То су људи с којима не желите да се качите и дефинитивно их желите на својој страни. Али да ли су обојица такође чврсти родољуби и интензивно посвећени својим идеалима ? Верујем да је тако. Наравно, као и код Кадирова, ми не знамо шта заиста мисли Шаманов или у шта у себи верује. Али ја мислим да је ово фер поређење: Кадиров и Шаманов. Ниједан од њих никада неће постати рафинирани интелектуац и обојица ће заувек у свом срцу остати опасни предатори. Управо онаква врста људи каква је Русији данас потребна: да сваког претенциозног грузијског, дагестанског или украјинског непријатеља Русије уплаши и одврати их од предузимања било какве непријатељске акције. Барем је такав мој лични закључак.

Срдачан поздрав и много хвала, The Saker

Извор: http://vineyardsaker.blogspot.com/2014/05/the-chechens-and-ramzan-kadyrov-reply.html
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28