Томиславе, да ли си нормалан?

Tomislav Nikolic

Коментар на изјаву Председника Србије

Мислили смо да Председник Србије има више моралних скрупула од градоначелника Београда Синише Малог. Његова изјава говори да су иста сорта. Жалосна по Србију

Председник Србије Томислав Николић изјавио је јуче приликом обиласка Обреновца да су поплаве које су погодиле Србију, цитирамо га:“ Велики наук, велико искуство, на жалост, стечено на свом примеру. Опомена за будућност да ово може да се деси. Не толико опомена држави – држава се изванредно снашла, влада је беспрекорно обавила свој посао“ рекао је између осталог Томислав Николић за РТС и навео:“ Ако смо их сви молили, упућивали апеле преко свих медија да се евакуишу и да послушају – данас су ваљда схватили да бисмо да је само било мало више сарадње, избегли људске жртве“.

Дакле, по Томиславу Николићу, за размере ове националне, а посебно Обреновачке трагедије, није одговорна власт, већ је крив народ Србије и грађани који нису слушали власт, која се изванредно снашла и беспрекорно обавила свој посао.

Ова бескрупулозна изјава председника Србије, којом се Томислав Николић уписао златним словима у књигу политичких мизерија, налаже новинарски коментар редакције Актера.

А)   Од човека приврженог селу, личности скромног образовања, особе која гаји имиџ народног политичара и Председника свих њених грађана, како то акцентује сам Томислав Николић од првог дана свог мандата, оваква изјава је неочекивана, а пре свега увредљива и понижавајућа за грађане Србије.

Б)   Констатација Томислава Николића да се држава изванредно снашла, а Влада беспрекорно обавила свој посао, одраз је или његове апсолутне неупућености или јалов покушај Председника Србије да у јавности „амнестира“ све оне којима је била законска обавеза да спрече губитак људских живота и  предупреде овакве размере материјалне штете које су проистекле из ове националне катастрофе изазване бујичним поплавама.

Ц)   Да ли је за Председника Србије изванредно сналажење државе и то кад је министар полиције, надређени Сектору за ванредне ситуације МУП Србије, толико некомпетентан, да не разликује терминолошки, ванредно стање од ванредне ситуације. Ако је Председник Србије необавештен, да га обавестимо овом приликом да је министар Стефановић 15. маја издао наредбу  01 број: 4860/14 из које се јасно види да налаже одмах прекид годишњих одмора свим припадницима МУП Србије услед проглашења ванредног стања, што је произвело пометњу јер није реч о ванредном стању, него ванредној ситуацији.

doc 2

Министар Стефановић се тек сутрадан 16. маја у новој депеши 01 број: 4860/14-2 позвао на „техничку грешку“ која је изазвала пометњу у полицији, али и поред тога, прекршио је сопствену наредбу, тако што је одобрио путовање у иностранство комплетном командном саставу Управе пограничне полиције на челу са генералом Бановићем и то у тренутку, кад су сви гранични прелази према БиХ били угрожени поплавама што је и довело до затварања граничних прелаза према БиХ.

doc 3

Д)   Да ли је Председнику Србије познато ко је рођен 14. маја и коме је тог дана већа преокупација била властити рођендан, од правовремене евакуације грађана Обреновца, с обзиром на то да је река Колубара већ тада озбиљно угрозила Ваљево, а да се Обреновац налази низводно од Ваљева. Господине Председниче, ако нисте знали, 14 маја је рођен Предраг Марић, шеф Сектора за ванредне ситуације МУП Србије који се са својом заменицом, бавио више рођенданском забавом, него евакуацијом грађана Обреновца.

Е)  Да ли је беспрекорно обављен посао и кад Влада и надлежна министарства, просе, мољакају, апелују за помоћ у виду џакова за песак, чамаца, хране и воде, смештаја за спасиоце и многих других ствари или је такав приступ допринео неефикасности реакције и увећао неспособност власти, јер та власт, очигледно је, није знала ни шта пише у Закону о ванредним ситуацијама. Председник изгледа не зна, у Члану 20. Закона о ванредним ситуацијама јасно се наводи да држава командује и наређује, а у том члану се јасно прописују и обавезе за грађане и за компаније, нема нигде у закону прошења, мољакања, апеловања, већ искључиво држава предузима мере, радње и активности у циљу заштите лица и имовине искључиво командовањем и наређивањем, државном силом у складу са законом, како би одбрана од поплава, услед ванредне ситуације, била ефикасна.

doc 1

Ф)  Зна ли Председник Србије како то да вода није разорила Ваљево попут Обреновца? Зна ли шта о акумулацији и брани СТУБО-РОВНИ  која се налази 15 километара узводно од Ваљева?Ако не зна нек пита Вучићеву десну руку Алексу Јокића, он је Ваљевац, па нек му објасни како је Ваљево избегло најгори сценарио, а како је Колубара прошла кроз  водообрамбене бедеме у Обреновцу разоривши тај град, у којем су страдали многи грађани и у којем је озбиљан број несталих лица, о којима Председник Србије ћути. Колики је број несталих лица на данашњи дан у Обреновцу, зна ли господин Томислав Николић?

Г) Председник Србије, у дану, кад је Обреновац морао бити евакуисан, дакле 15. маја,  личним примером најбоље ислуструје сопствену изјаву о изванредном сналажењу државе и  беспрекорно обављеном послу. Он је тог дана отварао са амбасадором Чепурином фабрички погон у Мајданпеку. Алал вера Председниче.

fotografija 4(1)

Мислили смо да имате  бар више моралних скрупула од градоначелника Београда Синише Малог, који је 16. маја позвао Обреновчане да остану у својим кућама.

Ваша изјава говори да сте иста сорта.

Жалосна по Србију.

Актер