Координаторка УН у Београду: Влада Србије може бити узор другима како штити становништво и спасава људске животе

UN1

БЕОГРАД – Координаторка УН у Београду Ирена Војчакова Солорано похвалила је данас ангажовање Владе Србије за време и после поплава и оценила да је Влада, имајући у виду околности, учинила све што је могла са средствима која је имала.
„Оно што је српска влада чинила заиста може бити узор, посебно на терену, водећи рачуна о заштити становништва и спасавајући људске животе“, рекла је Војчакова Солорано Радију Слободна Европа.

„Мислим да је тај посао заиста добро обавила, а ми смо прискочили у помоћ чим смо добили захтев. Дакле, можемо само упутити честитке за изузетно одговорно урађен посао, посебно у најугроженијим општинама“, навела је она.

Представница УН је приметила да се у свакој природној катастрофи чују и критике, јер људи увек сматрају да је посао могао бити обављен боље и ефикасније.
„Ми то разумемо, али имајући у виду околности, као и чињеницу да никад у историји Србије није било овакве катастрофе, сматрамо да јеВлада учинила све што је могла са средствима која је имала“, рекла је она.

Војчакова Солорано је поручила да УН подржавају сазивање донаторске конференције за земље региона погођене поплавама и да раде на томе заједно са ЕУ, која ће, према њеним речима, највероватније бити и највећи донатор.

„Надам се да ће ускоро бити најављено у којој форми и на који начин ће то бити организовано“, казала је она.

Војчакова Солорано је рекла да међународни експерти у тиму УН, заједно са представницима Владе Србије и ЕУ, већ почињу рад на процени штете и најавила да ће крајем седмице имати извештај о конкретнијим резултатима, који ће бити представљен јавности.

На питање на шта ће бити фокусирана помоћ тима УН Србији после поплава, она је рекла да ће та помоћ бити веома широка.

„Пре свега ћемо помагати Влади Србије у ономе што она сама чини. Затим, на основу процене коју ћемо имати, усредсредићемо се на штете причињене животној средини, пољопривреди, приватном сектору, а позабавићемо се, наравно, и социјалним, као и аспектима запошљавања“, рекла је Војчакова Солорано.

Она је напоменула да добра управа подразумева и транспарентну и партиципаторну владу и поручила да је нужно побољшати припремљеност за природне несреће.
„Неке слабости испољиле су се управо зато што се никада раније није догодила катастрофа ових размера.

Није, рецимо, било разрађеног, уиграног, али чврстог, система комуникације између многобројних актера, али то није нешто у чему је Србија изузетак – и друге земље суочавале су се са таквим проблемом“, рекла је Војчакова Солорано.

Она је оценила да су поплаве показале да је нужно увек бити приправан, што подразумева ваљано планирање одрживе економије, изградњу и одржавање обалоутврде и контролисање корита река.

Танјуг