Опет пацери: Бела кућа грешком разоткрила шефа ЦИА-е за Авганистан

bela-kuca

Бела кућа је у суботу открила ко је главни службеник ЦИА у Кабулу. Његово име се из непажње нашло на списку високих америчких званичника из пратње председника Обаме у његовој изненадној посети америчким трупама, листи која је дата новинским кућама.

Бела кућа је увидела грешку и хитро издала ревидирану листу која није обухватила индивидуу која је у првом издању идентификована као „начелник Станице“ у Кабулу, ознаком коју ЦИА користи за своје највише шпијуне у земљи.

Ово разоткривање је редак случај у којем је маску официра ЦИА – тајност потребну да се заштити стварни идентитет – скинула његова сопствена влада. Један други недавни случај збио се под знатно другачијим околностима, када је бивши оперативац ЦИА-е, госпођа Валери Пламе, изложена зато што је администрација Џорџа Буша настојала да дискредитује њеног мужа, бившег амбасадора и оштрог критичара одлуке да се нападне Ирак.

„Вашингтон пост“ неће објавити име службеника ЦИА-е на захтев Обамине администрације, која је упозорила да високи службеник и његова породица могу бити у опасности ако му се објави име. ЦИА и Бела кућа су одбиле да коментаришу случај.

ЦИА-ин службеник је био један од 15 високих америчких званичника идентификованих док су учествовали на војном брифингу за Обаму у ваздухопловној бази Баграм, огромној војној бази северно од Кабула. Други су били амерички амбасадор у Авганистану Џемс Б. Канингем и морнарички генерал Џозеф Ф. Данфорд Јуниор, командант америчких и коалиционих снага у земљи.

Њихова имена су била на списку учесника у брифингу који Војска САД даје прес служби Беле куће.

Листа је новинарима који су путовали у Авганистан са Обамом дистрибуирана путем е-поште, а даље прослеђивана када је укључена у “pool report”,  то ће рећи резиме догађаја који треба да се дели са другим њуз организацијама, укључујући стране медије што не учествују у путовању.

У овом случају, „pool report“ је поднет од стране шефа бироа „Вашингтон поста“ у Белој кући, Скота Вилсона. Вилсон је рекао да је копирао листу из е-поруке коју дају званичници задужени за штампу из Беле куће. Он је свој „pool report“ послао прес званичницима, који су га потом дистрибуирали на основу листе са више од 6000 прималаца.

Вилсон је рекао да је у достављеном му извештају приметио необичну референцу на шефа станице и да је прес званичнике Беле куће на дужности у Авганистану упитао да ли су намерно укључили то име.

Прес служба с почетка није имала примедби, изгледа зато што су јој војни званичници дали листу за дистрибуцију новинским организацијама. Али високи званичници Беле куће грешку схватише и похиташе да издаду ажурирану листу без имена службеника ЦИА-е. Грешка је, међутим, већ била запажена на Твитеру, мада без имена начелника станице.

Нејасно је да ли ће ово разоткривање приморати ЦИА-у да повуче свог службеника из Авганистана. Као највиши службеник у једној од највећих станица агенције у иностранству, са стотинама службеника, аналитичара и других подређених, шеф станице у Кабулу је вероватно идентификован од виших авганистанских владиних званичника, а такви обично не учествују у тајним мисијама изван амбасаде САД.

Последњих година је откривен идентитет најмање три шефа станице ЦИА-е у Пакистану. У једном случају, службеник ЦИА-е је, разоткривен, журно повучен из земље када му је прећено смрћу.

Извор: http://www.washingtonpost.com/world/national-security/white-house-mistakenly-identifies-cia-chief-in-afghanistan/2014/05/25/ac8e80cc-e444-11e3-8f90-73e071f3d637_story.html
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28