Масакр у Калифорнији: Син холивудског редитеља убио 6 особа пре него што је убио себе

california.si

22 -годишњи нападач, који је у Калифорнији убио шест људи, пре него што је себи одузео живот, био је син холивудског редитеља. Елиот Роџер усмртио је троје људи хладним оружјем, а затим упуцао још троје у близини кампуса Универзитета у Калифорнији.

Роџер је отворио ватру на пролазнике из свог аутомобила, а затим изашао из аута и после размене ватре са полицијом извршио самоубиство. Инцидент се догодио у граду Исла Виста, у близини Санта Барбара. Поред шесторо људи који су убијени, 13-оро људи је повређено у нападу, укључујући осам који су погођени.

Полиција сада проверава Ју Тјуб видео који приказује младића који се представља као Елиот Роџер. Видео је постављен неколико сати пре пуцњаве. У том видео клипу младић показује своју мржњу према женама и деци популарних.

„Ви девојке никада ме нисте привлачиле и ја не знам зашто је то тако. Али ја ћу вас све казнити за то. То је неправда, злочин.“, Рекао је он на снимку, а његов говор наглашен је хистеричним смехом. Клип је у међувремену уклоњен са Ју Тјуба.

Поред видео снимка, 22 -годишњак је на 141 страници припремио некакав манифест, излажући свој план за убиства, почевши да мами потенцијалне жртве у свој стан.

california-1

„Очигледно да је ово дело лудака“, рекао је шериф Бил Браун на конференцији за новинаре, додајући да је ученик „community college“ био прегледан од стране различитих здравствених радника и да је  веома, веома очигледно да је био озбиљно ментално поремећен.“

Роџер је био син помоћника редитеља филма „Гладне Игре“, Питера Роџера. Чланови породице били су забринути за Роџерово стање и тражили су од полиције да га проверавају. Он је од стране власти био интервјуисан и закључак је био да он не представља потенцијалну претњу, тако да даља акција према њему није предузета.

„Ја сам указао посланицима да је Роџер имао потешкоћа у свом друштвеним животу и да не би требао бити враћен у школу у наредних годину дана“, рекао је Браун, додајући да су посланици утврдили да он не испуњава критеријуме да буде враћен на основу свог менталног здравља.

Роџер је убиства изгледа отпочео у свом стану, где су три жртве избодене на смрт. Он је потом отишао до женског дела и покуцао на врата више пута, али га нико није пустио унутра, додао је Браун. Недуго после тога, сведоци су пријавили да су видели Роџера како пуца на три младе жене изван куће, од којих су две умрле.

california-2

Он се касније одвезао до оближњег ресторана и убио младића пре него што је побегао својим колима и касније пуцао на полицију и пролазнике.

Власти су у његовом ауту пронашле три легално – купљена полуаутоматска пиштоља, два Сиг Сауерса и Глок, и више од 400 комада муниције.

Кристофер Мајкл – Мартинез је последња жртва. Његов отац Ричард Мартинез је за убиство окривио National Rifle Association (NRA).

„Зашто је мој Крис умро? Крис је умро због неодговорних политичара из NRA“, рекао је Мартинес новинарима по изласку из канцеларије шерифа Санта Барбаре, на ивици емотивног колапса.“ Они говоре о правима на оружје, а шта ћемо са Крисовим правом на живот? Када ће ово лудило да престане?“

NRA подржава право о поседовању и ношењу оружја, рекавши да одговорни власници оружја не могу бити кажњени због масовних убистава.

У децембру 2012., 20-оро деце и шест одраслих убијено је у основној школи у Конектикату; шест месеци након што је непознати нападач убио 14-оро људи у биоскопу у Колораду.

Најгоре масовно убиство у САД у модерним временима било је у 2007., када је студент на Virginia Tech убио 32 људи .

Извор: http://rt.com/usa/161404-shooting-california-santa-barbara/
Превод: СРБИ НА ОКУП