Билд: Десети највећи убица 20. столећа био је Ј.Б. Тито?

tito

Њемачки магазин Билд саставио је листу највећих масовних убојица који су обиљежили 20. стољеће. На „Топ 10“ нашао се и маршал Јосип Броз Тито

Увјерљиво прво мјесто на листи највећих убојица 20. стољећа заузео је кинески диктатор Мао Це-тунг. Он је одговоран за смрт 50 милијуна људи. Аутори чланка на посљедње, десето мјесто ставили су име маршала Јосипа Броза Тита, покојног доживотног предсједника Југославије. Организирао је и водио Народноослободилачки рат (1941-1945), био на челу Социјалистичке федеративне републике Југославије пуних 35 година те је Хрватској вратио Ријеку и отоке.
Њемачки Билд притом истиче да је Тито тијеком своје владавине био одговоран за смрт милијун људи. На другом мјесту је Стаљин којем се на душу ставља 40 милијуна живота, а иза њега је Хитлер који је побио 20 милијуна људи. Четврти на листи је дугогодишњи је кинески диктатор Чанг Кај Шек, одговоран за смрт 10 милијуна људи, а одмах иза њега је и Лењин с бројком од 4 милијуна.
На шестом мјесту је Јапанац Тојо Хидеки (3 милијуна жртава), а иза њега злогласни Пол Пот (2 милијуна жртава).
Осми је етиопски марксист Менгитсу, убојица цара Хаиле Селассија и одговоран за смрт 2 милијуна жртава, а предзадњи Yахyа Кхан из Пакистана са милијун жртава.

Ж. Крмпотић, П. Маниташевић  – 24сата.хр