Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република ујединиле се у Новорусију

доњецк референдум

19:02 Јацењук:  Нови украјински председник прво ће отићи у посету Бриселу

Вршилац дужности украјинског премијера Арсениј Јацењук, не чекајући исход председничких избора у Украјини заказаних за 25. мај, још једном је изјавио да ће нови шеф државе прво отићи у посету Бриселу, саопштила је владина прес-служба.

„Сигурно ћемо имати легално изабраног председника, који ће прво посетити главни град Европске уније Брисел и потписати документ о зони слободне трговине са ЕУ“, нагласио је Јацењук. Он је уверен да иће избори бити „поштeни и транспарентни“.

„То ће бити израз народне воље украјинског запада, истока, севера и југа, избор праведан и неометан“, нагласио је премијер.

18: 32 ЛНР предлаже размену новинара канала LifeNews за заробљене војнике

Руководство Луганске народне републике (ЛНР) предлаже размену новинара канала LifeNews, које је ухапсила Национална гарда Украјине, за заробљене украјинске војнике, изјавио је председник Савета министара ЛНР Василиј Никитин.

Национална гарда Украјине ухапсила је средином маја код града Краматорска, где се воде борбе кијевских војно-полицијских снага са локалном самоодбраном, новинаре канала LifeNews Олега Сидјакина и Марата Сајченка. Украјинске власти оптужиле су их за подршку тероризму на истоку земље. Русске власти захтевале су од Украјине, и од ОЕБС-а да се новинари без одлагања ослободе, међутим захтев за сада није испуњен.

18.05 – Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република ујединиле се у Новорусију

Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република објавиле су да су формирале нову државу – Новорусију, написао је „народни губернатор“ Донбаса Павел Губарев на својој Фејсбук страници.

Према његовим речима Новорусија је спремна да призна резултате председничких избора у Украјини ако кијевске власти признају независност републике Донбас. Осим Доњецке и Луганске области у састав нове државе ући ће, такође, и Дњепропетровск, Запорожска, Одеска, Николајевска, Харковска и Херсонска област. Оне ће се отцепити путем референдума о независности.

17.55 – Дмитриј Медведев: Русија не може да грантује територијални интегритет Украјине

Дмитриј Медведев рекао да Русија не може да гарантује територијални интегритет Украјине и да су неосноване критике Русије да није испунила обавезе.

„Те критике су неосноване. Русија испуњава своје обавезе. Али ниједна земља у свету не може да гарантује територијални интегритет неке друге земље, то је правни нонсенс. Они који тако говоре, нека пажљиво прочитају Будимпештански меморандум“, рекао је премијер у интервјуу државној телевизији, пренео је Итар-Тасс.

17.10 – Ангела Меркел: Неслагања са Русијом треба превладати дијалогом

Уклањање неслагања између Русије и Запада треба да се одвија путем дијалога како не бисмо дозволили да се понове догађаји из светских ратова, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел.

У овом тренутку немачке власти и Европске унија, према канцеларкиним речима, чине све што могу, како не би дозволили ескалацију конфликта. Криза у Украјини, сматра Меркел, показала је да је свака генерација Европљана мора да улаже напоре у очувању мира на континенту.

16.45 – Настављени оружани сукоби код Славјанска

У рејону села Семјоновка недалеко од града Славјанска у Доњецкој области, већ више од три сата трају оружани сукоби бораца народне самоодбране самопроглашене Доњецке Народне Републике и украјинских војно-полицијских снага, изјавио је представник самоодбране града.

По његовим речима самоодбрана и војно-полицијске снаге размењују ватру из аутоматског оружја и минобацача на удаљености од око једног километра. Пуцњава на пероферији није престајала ни током протекле ноћи.

16.25 – Владимир Путин: Украјинска криза не треба да доведе до новог Хладног рата

Председник РФ Владимир Путин изјавио је током сусрета са челницима највећих светских информативних агенција да украјинска криза не треба да доведе до развоја новог Хладног рата.

„За то (Хладни рат) нико није заинтересован и мислим да се то неће догодити“, рекао је Путин.

Према председниковим речима у Русији и Сједињеним Државама развијено је много инструмената за сарадњу. Међутим, они не доносе увек очекивани ефекат. „Заједничке платформе за рад потребне су не да бисмо заједно испијали чај или кафу, него да бисмо тражили решења и компромисе“, додао је руски председник.

Кијев можда није заинтересован да нови лидер буде легитиман

Актуелне власти у Украјини можда нису заинтересоване да будући председник земље буде легитиман“, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Можда они који данас контролишу (власт у Кијеву) нису заинтересовани да новоизабрани председник буде у потпуности легитиман. Можда је и тако. Тамо се не одвија озбиљна унутарполитичка борба. Али то је унутрашња ствар саме Украјине“, изјавио је Путин на састанку са руководиоцима водећих светских информативних агенција.

Избори за председника у Украјини заказани су за 25. мај.

16.05 – У Доњецку се одржава конгрес присталица федерализације из украјинских региона

Присталице федерализације Украјине одржавају у Доњецку конгрес, на коме учествују делегације из осам региона у земљи. Како се очекује по завршетку конгреса биће објављено формирање Јединственог националног фронта, који ће деловати на југоистоку Украјине и уједињавати присталице федерализације из свих украјинских региона.

Денис Пушилин

На конгресу учествују политичари, као што је посланик Врховне раде, председнички кандидат Олег Царев који се из изборне трке повукао у знак протеста, шеф Врховног савета Доњецке Народне Републике Денис Пушилин, лидер харковских присталица федерализације Константин Долгов и лидер Луганске Народне Републике Валериј Болотов.

15.45 – Олег Царев: На југоистоку Украјине формиран „Народни фронт“

Украјински народни посланик, лидер покрета Југоисток Олег Царев објавио је формирање Народног фронта.

Према речима Царева Народни фронт је формиран у циљу заштите цивилног становништва од „терора страних обавештајних служби“ и решавања хитних социјалних проблема.

Фронт окупља „Русе и Украјинце, активисте различитих покрета и партија, синдикалне и представнике невладиних и јавних организација. Такође, Царев је додао да је Народни фронт позван да допринесе проналажењу путева за излазак из настале кризе.

13.10 – Арсениј Јацењук: Бандити који ометају бираче да гласају неће још дуго терорисати источне области

УНИАН преноси изјаву председника прелазне владе Арсенија Јацењука да „бандити који ометају бираче да гласају неће још дуго терорисати“ источне области.

Итар-Тасс је известио да ће се о безбедности током сутрашњих избора бринути више од 55.000 припадника полиције, као и близу 15.000 припадника државне службе за ванредне ситуације, који ће непрестано дежурати код бирачких места.

Агенција наводи да ће у Украјини ће бити отворено приближно 34.000 бирачких места а по подацима Централне изборне комисије регистровано је 35.500.913 бирача.

Према званичним подацима 1. априла ове године Украјина је имала 42.853.000 становника (без Крима који се присајединио Русији), а најмногољуднији региони су Доњецка (4,3 милиона људи), Дњепропетровска (3,3 милиона), Харковска (2,7 милиона) и Лавовска област (2,5 милиона), као и главни град Кијев са 2.829.000 милиона житеља.

13.05 – МУП Украјине: У Доњецку и Луганску блокирано бар пола изборних округа

У Доњецкој области на истоку Украјине у овом тренутку од 22 окружне бирачке комисије не функционише девет, а од 12 у Луганској њих осам, саопштило је данас украјинско Министарство унутрашњих послова, наводећи да неће функционисати бирачке комисије у доњецким градовима Славјанску и Краматорску.

„У Доњецкој области формиране су 22 окружне комисије, девет од њих не раде. У Луганску је формирано 12, од којих не ради осам због заузимања просторија и канцеларијске технике”, рекао је поводом сутрашњих ванредних председничких избора на брифингу у влади начелник за јавну безбедност МУП Украјине Владимир Грињак а преноси УНИАН.

12.35 – Медведев: Непристојно је то што Украјина од Русије захтева повлашћену цену гаса

Премијер РФ Дитриј Медведев рекао је у разговору са руским телевизијским новинарима да је „уцењивачки и непристојно“ то што Украјина од Русије захтева повлашћену цену гаса, уз одложено плаћење дуга.

„Украјина треба да измири све дугове за гас, зато што уговори морају да се поштују, а распоред плаћања, распоред ликвидације дуга, то се може разматрати, али прво нека почну да плаћају“, рекао је Медведев.

Цена за руски гас за Украјину порасла је због укидања попуста, од 1. априла до 485 долара за хиљаду кубних метара. Један од попуста укинут је зато што Кијев није измирио дуг и не плаћа за редовне испоруке гаса. Украјинске власти више пута су изјвљивале да су спремне да измире дуг према РФ, ако цена гаса буде враћена на ниво од 268,5 долара.

12.15 – У Украјини у поноћ почела предизборна тишина уочи председничких избора

У Украјини је у поноћ почела предизборна тишина уочи председничких избора, који ће бити одржани 25. маја. У целој земљи је ступила на снагу забрана предизборне кампање. Сви раније залепљени плакати су поскидани, а уклоњен је и сав изборни материјал који се односи на поједине кандидате.

У Кијеву ће паралелно бити одржани избори за градоначелника и градску управу, а избори представника органа локалне самоуправе биће одржани у неколико украјинских региона, између осталих у Одеси, Николајеву и Херсону на украјинском југу и у Черновицима на западу.

Ванредни председнички избори у Украјини одржавају се у позадини специјалне операције војно-полицијских снага у источним украјинским регионима. Кијевске власти признале су да ће у низу рејона у Доњецкој и Луганској области активности присталица независности онемогућити одржавање гласања.

12.10 – Руски новинари поново приведени у Украјини

Екипа руске државне телевизијске и радио компаније ВГТРК удаљена је из воза у украјинском граду Конотопу. Новинари су пошли да прате недељне председничке изборе у Украјини. Они су приведени, без обзира на то што су поседовали акредитације украјинске Централне изборне комисије.

Ово никако није прво привођење новинара у Украјини. Раније је био забрањен улазак у земљу многим сарадницима руских медија.

Поред тога пре око недељу дана Национална гарда Украјине ухапсила је код града Краматорска новинаре телевизијског канала Life News. Украјинске власти отпужиле су их за подршку тероризму на истоку земље.

11.45 – Медведев: Председнички избори неће олакшати дијалог са Украјином

Дијалог са Украјином после председничких избора 25.маја, тешко да ће бити једноставнији, пошто се земља налази у врло незавидној ситуацији, сматра премијер РФ Дмитриј Медведев.

„Свака земља покушава да спроводи своју линију. А земља која се налази у тако тешком положају као што је Украјина, заиста, ту линију не може да спроводи право, она је веома кривудава и зависи од унутарполитичке расподеле и врло тешког, једноставно тужног стања у економији“, рекао је Медведев у разговору са руским телевизијским новинарима.

Премијер је нагласио да су људи који живе у Украјини и који се данас налазе у заиста изузетно тешком положају, блиски Русији.

„Потребно је да у Украјини дође до политичке стабилности и да се земља врати нормалном модерном развоју“, рекао је Медведев.

10.45 – Виталиј Чуркин: После избора у Украјини могу се очекивати озбиљни сукоби унутар кијевске елите

Стални предствник РФ при УН Виталиј Чуркин одговарао је на питања гледалаца телевизијског канала Би-Би-Си у директном преносу.

Он је нагласио да Русија наставља сарадњу са кијевским властима по питању гаса и нагласио да се после избора 25. маја може очекивати раскол у украјинској елити.

09.50 – Хјуман Рајтс Воч: Истрага догађаја у Одеси не улива поверење

Расветљавање догађаја у Одеси у организацији украјинских власти, не улива поверење због тенденције владе да оправдава присталице јединства земље, изјавила је за РИА Новости заменица директора европског и централноазијског одељења организације за људска права Хјуман Рајтс Воч Рејчел Денбер.

09.45 – Кијев: Аутобус експлодирао, па се запалио, нема жртава

У стамбеној зони Тројешина у Кијеву одјекнула је експлозија, пренели су медији.

Експлодирао је аутобус, који је потом у потпуности изгорео. Транспортно средство налазило се на последњој станици. Аутобус је изгорео у пламену за неколико минута.

Наглашено је да је звук био сличан оном који се чује приликом експлозије бомбе. Ватрогасци су успели да се изборе са ватром. У близини је било много људи, поред кола хитне помоћи стајали су грађани са завојима на главама, међутим, према најновијим подацима, нема жртава.

09.35 – Украјинци сутра бирају наследника свргнутог председника Виктора Јануковича

Украјинци ће сутра бирати наследника свргнутог председника Виктора Јануковича, после предизборне кампање која је била у сенци насиља на истоку земље, а ако протекну успешно, избори би могли да значе прекретницу у дуготрајној украјинској кризи.

08.00 – Пентагон је саопштио да види да се мали број руских војника помера даље од границе са Украјином, али да је рано за закључак да је реч о целокупном повлачењу руских снага које је најавила Москва.

Портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је у петак да су САД виделе знакове припрема за покрет трупа даље од подручја границе, пренела је агенција АП.

Кирби је, међутим, нагласио да се десетине хиљада руских војника и даље тамо налази.

Према портпаролу Пентагона, континуирано присуство огромног броја руских војника дуж границе има ефекат ескалације тензија у источној Украјини.

САД и други њени савезници НАТО траже од Русије да одмах уклони своју војску са украјинске границе.

Начелник руског Генералштаба, генерал Валериј Герасимов, изјавио је у петак да ће бити потребно 20 дана да се војна опрема, привремено распоређена у близини границе са Украјином, врати у базе.

Позивајући се на неименоване изворе из руског Министарства одбране, агенција Ројтерс је пренела да ће војници и опрема потпуно бити измештени са граничне области у наредних неколико дана, а да ће бити потребно 20 дана да се врате у базе.

Председник Русије и врховни командант Владимир Путин дао је пре четири дана налог да се заврше војне вежбе и врати војска из региона Ростов-на-Дону, Белгород и Брјанск, у своје сталне војне базе.

Тиме се смањила напетост уочи превремених председничких избора у Украјини, 25. маја.

07.00 – УН не знају где се налазе притворени новинари у Украјини

Група посматрача УН у Украјини не зна где се налазе притворени руски новинари. Ово је саопштио званични представник светске организације, Стефан Дужарик.

Према његовим речима, посматрачи су за време састанка са украјинским званичним лицима затражили да им допусте контакт са њиховим адвокатима.

Средином маја украјински војници су код Краматорска притворили двојицу руских новинара LifeNews-а. Оптужују их за тероризам.

(Танјуг-Глас Русије-НСПМ)