Велемајстори Руси зарадили милијарде на санкцијама пацера Обаме

Chess-314x275

Ах, тај шах. То је игра у којој мајстори успевају, аматери не. И вековима, они који су овладали вештином размишљања и планирања неколико корака унапред су увек били у стању да те вештине примене у реалним ситуацијама и да потом манипулишу онима који су ограничени само на реаговање.

То је био случај са Русијом и САД у протеклој години, посебно у мечу Владимира Путина против Обаме. Од руске оружане побуне на Криму почетком ове године, председник САД покушава да делује као лидер намећући ситне санкције Русији и њеној олигархији, вукући потезе који су некада можда и могли да ослабе рубљу и руску економију. Међутим, шаховски мајстори не уче само на својим грешкама, мајстори такође проучавају план игре својих противника. Што значи, када су САД почеле да примењују најновије санкције против евроазијске суперсиле, Путин и његови финансијски олигарси не само да су били спремни да се одбране од тих потеза, већ су извукли и огроман профит.

У износу од 90 милијарди долара.

„Инвеститори који су игнорисали међународне санкције против Русије су награђени.

МСЦИ Русија (руски берзански индекс – прим. прев.) је порастао 22 одсто, добијајући око 90 милијарди долара у тржишној вриједности од 17. марта, када су САД „бановале“ пословне савезнике председника Владимира Путина у одговору на његову анексију Крима. МСЦИ је скочио 10 одсто у периоду кад је Стандард & Пурсов индекс 500 порастао 2,9 одсто. – „Зиро Хеџ“.

Доњи графикон показује како је руска рубља посебно ојачала када је откривен садржај америчких санкција …

графикон

У међувремену је Русија искористила америчке да уведе своје санкције „на мала врата“, првенствено преко новог трговинског споразума с Кином који ће омогућити да се нафта продаје на светском тржишту за валуту која није долар. Овај потез је много оштрији и има далекосежније санкције, јер је створена пукотина у резервној валути, која је, као примарна од 1973 године, била амерички долар.

Поред тога, економски напад на Русију је дозволио Путину да учврсти односе са Кином, а заједно, две државе се сада појављују као највећа светска коалиција за енергију, робе и производњу, посебно у светлу успона Кине ка трону највеће глобалне економије, где ће бити за само неколико кратких месеци.

САД су постале оно што су многе империје биле непосредно пре колапса …декадентно, круто и стагнатно друштво, друштво које пропагира војну и монетарну политику широм света у покушају да се одржи на таквој моћи, чак и кад се нове претње појављују, нова игра која би могла угрозити његову власт. И сад, док је коришћење економских санкција  против земаља трећег света давало резултате више од две деценије, председник Обама и Сједињене Америчке Државе имају меч против лидера и народа с чврстом контролом великог дела глобалног економског система, велемајстора који у потпуности разуме игру противника с друге стране табле.

О аутору: Кенет Шортген Јуниор пише за Secretsofthefed.com, Examiner.com и води популарни блог The Daily Economist. Његов недељни економски извештај можете слушати сваког петка на Angel Clark radio show.

 
Извор: http://www.secretsofthefed.com/u-s-sanction-fail-russians-made-billions-obamas-gambit/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28