Томислав Николић: Нашу земљу је напала и ујела водена змија

nikolic izdajnik

БЕОГРАД – Упозорење. Природа нас опомиње овом катастрофом. Бајина Башта, Љубовија, Крупањ… Вода је стигла до глине и покренула огромна клизишта. А градило се где се стигло. У Крупњу су куће на свега десет метара од реке, која се вратила у своје корито и направила катастрофу. И о томе у будућности морамо да водимо рачуна.

Реке су се показале као змије. Пробудиле су се, ујеле, пустиле отров. И поново се притајиле. А никад не знате кад ће се поново пробудити и подивљати. Зато морамо да будемо спремни да се одбранимо. Да будемо свесни да се клима мења и да овакве ситуације неће бити једном у 100 година, већ вероватно чешће – рекао је, на почетку интервјуа за Курир, председник Србије Томислав Николић током јучерашње посете Љубовији, општини којој су поплаве нанеле огромну штету, а сад јој прете и бројна клизишта.

Помоћ стиже, али грађани желе да знају да ли ће она бити усмерена на прави начин. И то зато што су у сличним ситуацијама били изневерени.

– Јесте било тако, али то време је иза нас. У ситуацији када треба помоћи, апсолутно нико не сме да греши душу. То је крај Србије. Ако би се ико огрешио, то је крај српског духа. Уверен сам да ће Влада новац делити потпуно транспарентно и тамо где је заиста потребан. Не сме бити злоупотреба.

И ви свакодневно обилазите угрожена подручја.

– Да разјасним, главну улогу има Влада, али, наравно, ставио сам се на располагање. Молили су ме: „Председниче, нека помоћ која се шаље иде преко вас.“ Ја онда позовем Александра Вучића и Владу. Питам шта је по њиховим сазнањима потребно у свим угроженим подручјима. Хоћу да посетим и мања и већа места. Идем и у Обреновац с великим конвојем.

Поједини медији су објавили да сте прошлог викенда, кад је ситуација била најтежа, били у Бајчетини и пекли ракију?

– Зашто бих ја уопште одговарао на оптужбе новина које су радиле против мене док сам био у кампањи, али и данас, пошто то непрекидно раде. Сведоци смо да се већ формирао круг медија који и Владу напада за све што је урадила. И раније сам био дежурни кривац, али сад је то дошло и до Владе. Кад ме такви нападају, још сам поноснији на оно што радим. Видите, ово је била ванредна ситуација, све је у рукама Владе. Да је било ванредно стање, ја бих као врховни командант с војском преузео и цивилне структуре и цивилне задатке. Не би више било могућности да се нешто уради и да се уопште помисли да ли је пређена линија закона или не.

Да ли је Влада урадила све да последице буду што мање?

– Влада је урадила све што је могла. Сведоци смо да околне земље имају много мању материјалну штету, а много већи број изгубљених живота. Ако треба, и ако ће нам то помоћи, бићу за поједине медије вечита жртва и мета.

Како гледате на то што се данима спекулише о броју жртава?

– Морамо да жалимо за сваким изгубљеним животом. И 33 жртве нису мало. Надам се и уверен сам да се тај број неће увећавати.

Подршка

ОЛАНД МИ ЈЕ ОБЕЋАО ПОМОЋ

Председник Француске Франсоа Оланда је рекао да ће помоћи да се организује донаторска конференција?

– Оланд је понудио да буду спонзори и уверио ме да су они наши пријатељи. Није ме срамота да молим како би Србији било боље. Помоћ ће пристизати, али највише морамо да се ослонимо на себе.

Сандра Малишић – (Курир)