Валериј Герасимов: САД своје циљеве остварују заобилажењем међународног права

valerij-gerasimov-1

Начелник Генералштаба оружаних снага Русије Валериј Герасимов, наводећи примере где су САД и њихови савезници своје војно-политичке циљеве остваривали у отвореној оружаној борбим, поменуо је операцију против Југославије, интервенције у Авганистану 2001. и Ираку 2003.

„Њихова једина разлика је била повод за започињање агресије која је у већини случајева вршена заобилазећи норме међународног права“, рекао је генерал и додао да је бомбардовање Југославије 1999. започето под изговором потребе заштите косовских Албанаца од „геноцида од стране београдских власти“.

У осврту на ситуацију у Украјини Герасимов је оценио да је конфликт у тој земљи, за разлику од раније „нараџасте револуције“, практично прерастао у грађански рат што изазива велику забринутост.

Како је истакао, одлучујућу улогу у освајању власти у Украјини, као и у „арапском пролећу“одиграле су екстремистичке организације које у свом саставу имају припремљене и добро опремљене борбене групе, које сада учествују у тзв. антитерористичкој операцији у југоисточним областима.

Он је такође упозорио да, с обзиром на ситуацију, Русија не може да остане равнодушна на догађаје и да ће морати да предузме „узвратне мере“, не прецизирајући какве.

На трећој по реду московској конференцији, за разлику од ранијих година, приметно је одсуство званичника земаља НАТО, које су представљене само на нивоу експерата.

На скупу учествују представници више од 40 земаља, од тога, поред домаћина, шест на нивоу министара одбране, као и представници пет међународних организација.

(Танјуг)