Путин: „Ко је Обама да суди?“

140523-putin-spread-mn-940_4c9bc2cba9f7ceb52617b733a6f289c8.nbcnews-fp-1440-600

Руски председник Владимир Путин је у петак тренирао своју ратоборну реторику на председнику Бараку Обами, када је одговарајући на тврдње да је лагао о Украјини узвратио: „Ко је он да суди ?“

У опширном интервјуу са ЦНБЦ (CNBC) на економској конференцији у Санкт Петерсбургу, руски лидер је инсистирао на томе да се нада мирном исходу кризе у Украјини и да ће подржати тамошње председничке изборе у недељу.

Путин је синуо бесом када му је постављено питање о тврдњи америчког председника да је лагао о улози Русије у распиривању сукоба у Украјини.

„Ко је он да суди ?“, Путин је рекао, према преводу тумача. „Озбиљно, ко је он да суди ? Ако жели да суди људима, зашто не нађе посао негде у суду ?“

Путин: Ко је Обама да суди ?

„Не мислим да ме је оптужио“, наставио је Путин. „То је његово виђење. А ја имам своје када су у питању одређене ствари.“

Путин је говорио два дана пре него што ће Украјина одржати своје прве председничке избори откако је Русија заузела њено Кримско полуострво раније ове године, а од када су проруски сепаратисти почели да се боре са снагама безбедности у источној Украјини.

Руски лидер је признао да су санкције под вођством САД погодиле Русију, али је рекао да Русија „не покушава да се ограда од света“.

„Не можеш натерати људе да те воле, како ми у Русији кажемо“, рекао је Путин. „Али, ми се надамо да ће здрав разум, добар осећај и национални интерес натерати наше европске и америчке партнере да наставе сарадњу.“

Упитан о Едварду Сноудену, бившем америчком уговорном сараднику државне безбедности, који је „процурео“ детаље о шпијунским програмима Агенције за националну безбедност, Путин је сугерисао да он није био проблем Русије. Русија је Сноудену одобрила привремени азил.

„Он се обрео на нашој територији због аматеризма самих Американаца, оних који су покушали да га ухвате“, рекао је Путин.

„Некада сам радио за специјалне службе. Зашто су уплашили цео свет ? Они су спуштали авионе са председницима у њима, а авион са Сноуденом су могли било где.“

Алузија није била одмах јасна. Али у јулу прошле године, током потере по целом свету за одбеглим Сноуденом, авион са председником Боливије је био принудно спуштен пошто су кружиле гласине да је Сноуден у њему. Испоставило се да није био.

Сноуден је ове недеље Брајану Вилијамсу, водитељу и одговорном уреднику „Ноћних вести НБЦ-а“ одобрио свој први амерички интервју. НБЦ ће тај интервју емитовати у једносатном специјалу у среду, у 10 сати увече по источном времену.

Путин: Русија ће уважити украјинске изборе

Што се тиче украјинских избора, Путин је рекао да ће његова земља „поштовати избор који украјински народ направи“.

Вероватни победник је Петро Порошенко, политички прагматичар који би могао да сарађује и са Русијом и са Западом. Свет прати да ли ће сепаратисти пореметити гласање.

„Наравно, ми ћемо сарађивати са новоизабраним шефом државе“, рекао је Путин за ЦНБЦ.

„Не шалим се и нисам био ироничан“, додао је он. „Оно што ми желимо Украјини је мир и тишина. Желимо да се та земља опорави од кризе.“

Он је рекао да “ ћемо посматрати врло пажљиво шта ће се десити“, и уз то, како је изјављивао и раније, да је Виктор Јанукович, проруски председник Украјине који је свргнут у фебруару, и даље легитимни председник.

Сједињене Америчке Државе и Европа су наметнуле санкције високо позиционираним Русима да казне земљу због њене интервенције у Украјини, и запретиле санкцијама читавој руској индустрији ако Русија поремети изборе.

„Оно што се сада догађа је хаос“, рекао је Путин о нестабилности у источној Украјини, за коју га Запад оптужује да је потпирује. „Земља клизи у хаос.“

Путин је признао да су санкције погодиле Русију. Он је сугерисао да су САД покушале да стекну конкурентску пословну предност у односу на Европу.

„Санкције су уведене“, рекао је Путин. „Сада покушавају да нас окриве за нешто друго.“

Извор: http://www.nbcnews.com/storyline/ukraine-crisis/putin-jabs-obama-who-he-judge-seriously-n112806
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28