Владимир Путин: У Украјини се води грађански рат великих размера

vladimir-putin3

16.05 – Валентин Наливајченко: У Украјини на дан избора неће бити војне операције

Шеф службе безбедности Украјине, Валентин Наливајченко је изјавио да снаге безбедности не планирају војну операцију на истоку земље, на дан председничких избора, 25. маја.

“Наш задатак је да се обезбеди безбедност, миран, транспарентан пут за све Украјинце како би они могли да гласају. Никакве војне операције не планирамо тог дана“, – изјавио је Наливајченко.

15.26 – Кијев је најавио да ће више од 400.000 Украјинаца који живе у иностранству гласати (на председничким изборима) у недељу, објавила је на свом Твитеру Пола Силер, новинарка руског ТВ канала Раша тудеј. Такође је додала да ће војне операције бити прекинуте на дан избора и да ће више од 90.000 полицајаца обезбеђивати гласање. У обезбеђење су у кључени и „активисти“, то јест паравојска фашистичке партије „Десни сектор“.

15.20 – Блиц: Владимир Путин ће признати резултате избора за председника Украјине

Руски председник Владимир Путин је данас изјавио да ће Москва прихватити резултате избора за председника Украјине, изразивши наду да ће Кијев прекинути офанзиву против сепаратиста на истоку земље.

Поштоваћемо избор украјинског народа и сарађивати са новим руководством.

Русија жели да ред и мир буду обновљени у Украјини, рекао је Путин.

15:15 – Владимир Путин: Увођење санкција Русији је потребно САД како би имале пословну предност са Европом

Инсистирањем на санкцијама Русији, САД теже ка добијању конкурентске предности у пословању са Европом. Ово је изјавио председник Владимир Путин.

Он је подсетио да трговина Русије са САД износи само око 27,8 милијарди долара, а са Европом – 440 милијарди долара.

Председник сматра да се санкције Запада, због ситуације са Украјином, своде на то да се казне људи из личног окружења, мада је одговорност за кризу у Украјини у великој мери на САД и Европи. Овом приликом је Путин нагласио да санкције уведене Русији још увек нису системски негативно утицале на економију земље.

„Сноуден није руски агент“

Владимир Путин изјавио да Едвард Сноуден није агент руске тајне службе, истичући да Русија није земља која би окренула леђа активистима за људска права.

Руски председник је, на економском форуму у Санкт Петербургу, рекао да Русија не би одбила људе који се боре за људска права.

„То је истина, а не нека иронија“, казао је Путин, додајући да Русија ни на који начин није испровоцирала „случај Сноуден“.

15.08 Украјинска армија данас је опет гранатирала Славјанск, град у Доњецкој области. За сада нема података о жртвама.

14.46 – Вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов позвао је данас све грађане Украјине с правом гласа да изађу на председничке изборе у недељу да би „зацементирали темељ своје државе“.

„Данас градимо нову европску земљу чији темеље су положили милиони Украјинаца који су доказали да су способни да бране сопствени избор и своју земљу“, рекао је Турчинов у ТВ обраћању нацији. „Никад нећемо никоме дозволити да нам одузме слободу и независност и да претвори Украјину у део постсовјетске империје“, поручио је он.

14.22 – Сергеј Шојгу: У Украјини отпочео грађански рат

Министар одбране, Сергеј Шојгу је, за време конференције за безбедност у Москви, изјавио да догађаји у Украјини, наког свргавања Виктора Јануковича, представљају заправо грађански рат.

“Након насилног свргавања са власти законског председника и активног учешћа спољних сила, земља је практично отпочела грађански рат. У Европи је вештачки направљена напета ситуација. Ова појава је негативно утицала и на глобалну безбедност“, – рекао је министар.

14.10 – Путин: Ризици у вези са испоруком гаса из Русије у Европу настали кривицом Украјине

Ризици у вези са испоруком руског гаса у Европу настали су кривицом Украјине, рекао је председник Владимир Путин на заседању Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Према његовим речима, Русија је увек неговала репутацију поузданог снабдевача енергетских ресурса Европи, а Украјина злоупотребљава свој транзитни положај.

У вези са овим Путин је рекао да Москва чека одговарајућу реакцију Европе на ову ситуацију. Он је изразио наду да ће руске власти успети да се договоре са Кијевом.

14.00 – Украјина је педесет пута повећала цену воде за Крим, изјавио је председник Државног савета Крима Владимир Константинов, јавља ЗН.УА. То би захтевало додатних 400 милиона гривни годишње само за воду, па ће полуострво морати да нађе алтернативу.

13.32 – „Нећу дозволити да Тајланд постане као Украјина или Египат“, изјавио је главнокомандујући армије Тајланда, генерал Прајут, пре него што је саопштио да је војска извела пуч, објавио је на свом Твитеру председник Чеченије Рамзан Кадиров.

13.40 – Сергеј Лавров: Русију приморавају да унапред призна легитимност избора у Украјини

Русију приморавају да унапред призна легитимност избора. Ово је изјавио министар спољних послова Русије, Сергеј Лавров у оквиру Међународног економског форума, у Санкт Петербургу.

Министар је овом приликом изјавио да руска страна није тврдила да ће избори у Украјини бити нелегитимни. Према речима Лаврова, Москва ће пратити “шта ће се реално десити на тим изборима: ко ће гласати, како ће гласање бити организовано, да ли ће бити у сенци такозване антитерористичке операције у току које гину цивили“.

13.15 – Владимир Путин: У Украјини се води грађански рат великих размера

Председник Русије, Владимир Путин сматра да је после државног преврата у Украјини наступио хаос и почео грађански рат великих размера.

“Уследио је државни преврат који су подржали амерички и европски партнери. Шта даље – хаос и сада видимо грађански рат широких размера“, – рекао је Путин, описујући ситуацију у Украјини.

Да се Крим није ујединио са Русијом, жртава би било више него у Одеси

Жртава трагедије у Криму би било чак више него у Одеси да се Русија и полуострво нису ујединили, и то је био исправан поступак, сматра председник Русије, Владимир Путин.

“Да то нисмо урадили, имали бисмо веће трагедије од оних које видимо у неким градовима Украјине данас, на пример, у Одеси где су ненаоружане људе на живо спалили, затварајући их у зграду: 50 особа је скоро спаљено а још 50 нестало“, – рекао је Путин на састанку са лидерима глобалног бизниса.

Он је затражио да се овоме прилази непристрасно и да се објективно процењује ситуација.

12.40 – Украјински хеликоптери гранатирали своју војску код Волноваха

Украјинско ваздухопловство грешком је гранатирало своју војску код блокаде у Волноваху, где је за време сукоба погинуло 16 особа, објавили су украјински медији.

На интернету се појавио снимак на којем украјински хеликоптери Ми-24 гранатирају предео код Волноваха. На снимку се види како група војника, уз заштиту војног камиона посматра уништене аутомобиле украјинских војника. Неки од аутомобилиа су још увек били у диму.

Затим су се појавили украјински хеликоптери и, судећи по свему, пилоти немајући комуникациону везу, гранатирали су територију.

Гранатирање је престало тек након што је командант копнених јединица ступио у контакт са штабом.

12.30 – Још два украјинска војника, која су била рањена у синоћњем сукобу код Волноваке у Доњецкој области, преминула су данас, јавља Кијев пост. Тиме је број жртава на украјинској страни порастао на 18.

11.30 – Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оптужио је Запад да је изазвао украјинску кризу својом „мегаломанијом“.

Лавров је на Међународној конференцији о безбедности у Москви позвао Запад да престане да игра, како је рекао, игру без победника против Русије, и да постигне споразум, базиран на обостраним интересима.

„Наши западни партнери, уместо да искористе истински историјску шансу за иградњу велике Европе без линија поделе, определили су се за уобичајену логику напредовања на Исток геополитичког простора који је под њиховом контролом. У суштини, то је значило наставак мекше упаковане оријентације на обуздавање Русије“, рекао је Лавров. Запад је бивше совјетске републике ставио пред избор „или с нама или против нас“, додао је он.

11.20 – Немачка канцеларка Ангела Меркел затражила је од руског председника Владимира Путина да уважи оцену коју ће дати Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) за недељне председничке изборе у Украјини.

11.13 – Према подацима Генералштаба оружаних снага Русије, у Украјини на страни кијевских власти делује на десетине страних војних плаћеника, рекао је данас руским новинарима високи представник Генералштава који учествује на Московској конференцији о међународној безбедности, преноси Итар-тасс.

„Према веродостојним подацима којима располажемо, на страни кијевских власти у борбеним дејствима на југоистоку Украјине учествују на десетине страних војних плаћеника, укључујући и Американце“, рекао је представник Генералштаба, подсетивши на чињеницу учешћа приватних војних компанија у догађајима у Украјини.

11.00 – Алексеј Мешков: Русија заинтересована за деескалацију кризе у Украјини

Заменик министра спољних послова Русије, Алексеј Мешков, говорећи на руско-италијанском пословном доручку у оквиру Међународног економског форума у Петербургу, изјавио је да је Русија најискреније заинтересована за деескалацију кризе у Украјини.

Мешков је навео да “није Русија покренула кризу у Украјини“.

“Ми смо веома изненађени чињеницом да појединици окривљују Русију за то што се данас у тој земљи дешава“, – рекао је он.

10.12 – Наришкин: Поставља се питање легитимности предстојећих избора у Украјини

Легитимност предстојећих председничких избора, који ће се одржати у недељу, у Украјини, изазива сумње, изјавио је посланик Државне думе Русије, Сергеј Наришкин.

“У току операције на југоистоку Украјине види се да се ситуација из дана у дан погоршава, има нових жртава како са једне тако и са друге стране“, – рекао је Наришкин.

“Видимо како је ограничено новинарство, колико је ограничена слобода у Украјини и наравно да ће, у тим условима, бити велике сумње у легитимност избора“, – додао је он.

09.58 – САД одложиле међународне вежбе у Украјини

Оружане снаге САД донеле су одлуку да одложе на неодређено време међународне вежбе “Брзи трозубац 14“, које су требале да се одрже у јулу ове године у Украјини, саопштила је прес служба европског штаба оружаних снага САД.

Како су објаснили у прес служби, одлагање вежби везано је за дестабилизацију ситуације у Украјини. Тренутно су већи део снага и средства украјинске војске укључени у специјалне операције на југоистоку земље, где су две области одбиле да се повинују Кијеву и украјинске власти немају могућност да их одатле повуку ради учествовања у вежбама.

09.32 – У сукобима у региону Луганска убијен најмање 41 војник

Екстремисти украјинског Десног сектора убили су 30 војних регрута који су положили оружје да би бранили локалне цивиле и још 11 војника је убијено и 32 су рањено у одвојеним окршајима, а било је жртава и међу члановима народне милиције Луганска, јавила је руска новинска агенција Итар Тас с.

Остап Черни портпарол народе милиције самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) навео је да се инцидент са војним регрутима догодио у четвртак, током разговора народне милиције ЛНР и владиних снага у граду Привоље.

„У четвртак смо чули у Лисичанску да војска покушава да освоји град. Послао смо групу за преговоре. Колона Украјинске националне гарде је била блокирана цивилима од назад, укључујући жене и децу. Док су преговори трајали, пуцњи су се чули и седам чланова народне милиције Луганска је убијено и 16 је рањено“, објаснио је Черни.

Он је нагласио да је 30 припадника украјинске бригаде положило оружје да би бранило цивиле и, према најновијим расположивим информацијама, екстремисти украјинског Десног сектора су их све побили, наводи Итар Тас с.

„Мушкарци су били у отвореном и нико се није крио, када су испаљени смртоносни хици, а онда је уследила пуцњава која је трајала око пола сата и минобацачке гранате су се чуле, а куће су остале у пламену“, описао је Черни.

Према његовим речима, 11 оклопних возила Украјинске Националне гарде учествовале су у том сукобу.

„Ми смо заробили команданта једног од возила. Он је остао незаштићен од својих сопствених снага“, рекао је Черни.

Украјинска војска у четвртак је, по свему судећи грешом, на своје снаге које су се враћале отворила ватру у близини града Рубежноје, у региону Луганска и убила четири војника и још 16 ранила, потврдио је војни лекар Генади Моралишвили.

Моралишвили је рекао да су цивили прво блокирали украјинску војну јединицу на путу ка Рубежноје и да је војска била спремни да се преда и да је пристала да положи оружје.

Добили су нешто да поједу и паравојне снаге 25 дивизије Дњепропетровска их је враћала назад, али на путу су се нашли на удару ватре својих снага и четворо је убијено и још је 16 рањено, међу њима је било и цивила.

09.12 – Tуск позива на мир са Русијом

Варшава не сме да води политику конфронтације са Русијом, изјавио је премијер Пољске, Доналд Туск, уочи избора за Европски парламент 25. маја.

Власти Пољске не треба да траже од Европе да се супротставља Русији. „Са суседима треба водити рационални дијалог, а не емоционални“, резимирао је Туск.

08.32 – Штајнмајер: Немачка се нада да ће испоруке руског гаса бити стабилне

Немачка се нада да „политика неће пореметити испоруке гаса“ у ЕУ, изјавио је министар спољних послова, Франк Валтер Штајнмајер.

Дипломата је тако коментарисао гасни споразум између Русије и Кине. „Ми покушавамо да диверзификујемо своје енергетске изворе. Исто право на проширење тржишта има и Русија“, – рекао је Штајнмајер.

Гаспром и Кинеска петрохемијска корпорација су у среду потписали уговор о испоруци Кини 38 милијарди кубика гаса годишње. Уговор ће важити 30 година а „тежак“ је 400 милијарди долара.

(Глас Русије-Блиц-Курир-НСПМ)