Вучић: Е када би имали 10 Норвешки ми би данас лакше дисали, али немамо

aleksandar-vucic2

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић захвалио је данас Краљевини Норвешкој што је једна од највећих донатора након поплава и поздравио одлуку те земље да финансира 35 пројеката намењених медијима и цивилном друштву.

Србија ће запамтити шта је за њу учиниа Краљевина Норвешка, као што је то увек чинила, рекао је Вучић новинарима у резиденцији норвешког амбасадора где су данас представљени грантови за 35 пројеката за медије и друштво.

Желећи да дочара колико је значајна помоћ Норвешке Вуцић је рекао : Када би имали 10 Норвешки ми би данас лакше дисали, али немамо.

Премијер је истакао да ће помоћ Норвешке омогућити да се људи који су остали без посла и без крова над главом што пре врате у нормалан живот.
„То неће бити лако, али ако будемо заједнички радили ситуација на терену у наредним месецима може да буде боља“, река је Вучић.

Он је изаразио наду да ће Норвешка или партнери из Норвешке бити задовољни како су средства употребљена и објекти обновљени.
„Норвешка је увек уз Србију и њене грађане и захвални смо на тој несебичној подршци“, навео је Вучић.

Премијер је поздравио и одлуку Норвешке да финансира 35 пројеката за медије и цивилна друштва у Србији, Црној Гори и Македонији, рекавши да ће се тиме подстаћи различитости у друштву и другачија мисљења.

Норвешки амбасадор Рагнар Камсваг је рекао да је његова земља била импресионирана јединством и солидарношћу грађана Србије у тренутку катастрофе.
„То све показује снагу српског народа и то ће бити важно за Србију док буде пролазила кроз тежак период који предстоји“, рекао је норвешки амбасадор.

Он је напоменуо да је предност Норвешке што може брже да опредељује средства од ЕУ у хитним ситуацијама, али да ће дугорочно гледано помоћ стизати кроз ЕУ.
„Права међународна и национална солидарност је главни елемент који ће омогућити да се прође кроз овај тежак период. Апеловаћено да се помоћ настави“, поручио је Камсваг.

Норвешка је до сада определила око три милиона евра за помоћ најугроженијима.

Уједињене нације јуче су послале опрему за тоалете и генераторе у вредности од 583.000 долара коју је, према речима норвешког амбасадора финансирала његова држава .

Норвескса је затим 627.000 долара дала донацију српској Влади за опрему за пречишћавње воде и мобилне цистерне у вредности од 627,000 долара док ће два милиона евра бити усмерено за обнову школа и јавних установа када буду припремљени пројекти за то, навео је он.

Такође, Норвешка је одлучила да хитно определи пола милиона евра организацијама цивилног друштва и локалним самоуравама у подручјима која су најугроженија поплавама.

Поред тога, Црвени крст Норвешке такође прикупља средства за Србију и Босну и Херцеговину и до јуче је прикупљено готово 190.000 евра.
„Наша подршка Влади и цивилном друштву заснована је на дубоком уверењу да грађани, владе и општине морају да раде заједно како би се превазишла ова криза и поново изградила земља.Велика солидарност исказана у вој кризи улива оптимизам да ће сви проблеми бити превазиђени“, рекао јеКамсваг.

Министрка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла да ће сва опредељена средства за помоћ Србији бити усмерена тамо где је то заиста потребно, на ефикасан , транспарентан и одговоран начин.

Она је захвалила Норвешкој истичући да Србија у тешким тренуцима осећа пријатељство те земље.

Скупу у норвешкој амбасади присуствовао је и Мирослав Блажић, члан Председниства српско-норвешког пријатељства, иначе станонвик Обреновца.

Он је трекао да ће средства која то друштво буде обезбедило бити искоришћена за старт-ап кредите за помоћ малим привредницима у Обреновцу.

Присутни су на почетку одали пошту настрадалим у поплавама.

Танјуг