Филе: Ко жели у ЕУ „не треба да се фокусира на датуме већ на резултате“

филе

БОН – Европска унија од свих земаља Западног Балкана очекује снажну посвећеност примени реформи и одрживе резултате у основним областима, изјавио је европски комесар за проширење Штефан Филе у интервјуу за „Дојче веле“ уз поруку да су евроинтеграције тежак задатак, али да се исплате.

„Процес приступања укључујући и финансијску подршку снажни су подстицаји за те земље да модернизују и трансформишу своје привреде и администрације, на добробит својих грађана, а пример Хрватске показује да је таква трансформација могућа и да ЕУ остаје при својим обећањима“, рекао је Филе.

Он је указао да, ако желе да постану чланице током следеће декаде или касније, земље-претенденти на чланство „не би требало да се фокусирају на датуме већ на резултате“.

Осврнувши се на свој четворогодишњи мандат, одлазећи европски комесар је оценио да су, кад је реч о проширењу ЕУ на Западни Балкан, инсистирање на основама, правичност и чврст став подигли веродостојност процеса проширења.
„Прешли смо од формалности на примену европских реформи. Највећи изазов сада јесте одржавање постојећег замаха, али и његово сустизање од стране оних земаља које тренутно заостају“, казао је Филе и додао да ће Европска комисија наставити да их подржава у тим напорима.

Треба инсистирати на проширењу као успешној причи која траје на добробит како грађана земаља у процесу проширења, тако и грађана ЕУ, истакао је, уз констатацију да су проширења, као оно из 2004. године, доносила добробит и онима који су улазили и онима који су већ били унутра.

Он је указао и да улазак у ЕУ за било коју земљу значи економску стаилност, а не финансијске турбуленције, али је напоменуо да ЕУ мора бити сигурна да је, пре добијања чланства, земља-кандидат добро припремљена, због чега је током година развила веродостојан процес приступања, заснован на стриктној условљености.
„Не постоје пречице. То би било лоше и за ЕУ и за земље-кандидате. Поставили смо јасне услове који морају бити испуњени, почев од онога што ми називамо „основе“, као што су владавина права, ефикасна борба против корупције и организованог криминала, поштовања прва мањина, слободе изражавања и медија, и здрава и стабилна економија“, нагласио је.

Све то мора бити на свом месту, не само на папиру, већ мора да функционише и у пракси, објаснио је Филе и додао: „Желимо да видимо резултате које можемо мерити и упоређивати са нашим мерилима“.

Он је, такође, указао да реформе и евентуално приступање могу функционисати само уз снажну подршку различитих делова друштва, а таква подршка се гради кроз одговорне јавне дебате.

Упитан колико на процес евроинтеграција Западног Балкана утиче сама специфична историја и односи на терену, Филе је приметио да недавна прошлост региона може бити терет те да су на Западном Балкану успомене на прошле сукобе још свеже и неке ране још нису залечене.
„Међутим, то се не сме користити као изговор. Лично, охрабрен сам све чешћим сигналима помирења и добре, ако не и одличне, сарадње у региону“, закључио је Филе у интервјуу за немачку медијску кућу.

Танјуг