Семберија: Катастрофалне последице поплава! (ВИДЕО)

семберија

У поплављеном подручју у најкритичној зони Семберије ниво воде је од јуче опао за 17 центиметара. С обзиром на дубину од 3- 4 метра то је мали учинак, рекао је, у емисији „Изазови“ БН ТВ, шеф Јединице за спашавање на води Здравко Стевановић.

Цивилна заштита је предузела мјере за раскопавање насипа у зони ушћа Дрине у Саву не би ли повукли један дио воде у Дрину и смањили притисак на овај поплављени дио.

„Тамо смо извршили, уз одобрење Кризног штаба Републике Српске, раскопавање насипа у ширини од 50 метара, али смо добили наредбу да све то обуставимо, с обзиром да се Србија успротивила томе бојећи се да њих не угрозимо. Све је то потекло од „Вода Српске“ које су дезинформисале људе у Србији. Тек вечерас је градоначелник Бијељине добио дозволу да наставимо са радовима“, рекао је Стевановић.

Вода се полако повлачи, али иза себе оставља катастрофалну слику – спајају се тијела мртвих животиња, фекалије, одводне воде, све оно што је поплава донијела, све нечистоће су велики извор заразе.
Почела је дезинфекција подручја гдје се повукла вода.

„Сигурно да ћемо се сви морати укључити. Дом здравља даће максимум. За сада нам је Институт за јавно здравље Републике Српске доставио 6 прскалица, али је то недовољно. Чекамо сљедећи потез војске, која је и задужена за овај дио посла“, рекао је директор Дома здравља Бијељина др Златко Максимовић.

У Семберији је поплављено 7000 пољопривредних газдинстава, причињена је огромна штета.

(БН ТВ)