Мирослав Млинар – човек који је у Обреновцу спасио преко 700 људи (ФОТО)

mlinar

Након што је спасао 700 живота и упутио се ка даљем спасавању, херој кога су Обреновчани тражили да би му се захвалили, коначно је пронађен. Ради се о Мирославу Млинару, који је тог кобног дана ризиковао свој, како би спасао туђе животе

Човек за којим је трагало преко седамсто људи, да би му се захвалило што је успео да им спаси животе, коначно је пронађен! Ради се о Мирославу Млинару, који је храбро учествовао у спашавању и евакуацији људи из Обреновца.

Након што је пружио неопходну помоћ, Млинар је морао да настави даље и да оде на другу локацију ради помагања осталим људима чија је евакуација трајала током поплава. Грађани Обреновца, који су тог дана спашени захваљујући њему, остали су у Основној школи ” Јефимија” без икаквих података о томе ко је човек који им је помогао када је било најтеже.

mlinar1

Након што су послали мејл редакцији “Телеграфа”, стигле су информације о томе ко је заправо овај херој, који је дошао 17. маја у угрожено место и почео да помаже људима, који наводе да је остао уз њих док није извршена евакуација последњег детета.

Мирослав је Србин из Задра, и био је високи функционер Српске демократске странке. Поред тога, он је војно лице и успео је да преживи један атентат, док је три пута рањаван. За време ратова који су се дешавали у Југославији, изгубио је једанаест чланова породице и борио се на страни Војске Републике Српске Крајине.

млинар2

Године 1999. године, иако је живео у Аустралији, дошао је у Србију када је његову земљу напао НАТО пакт. У Београд је стигао 1. априла, другог дана након што је у Сиднеју организовао демонстрације против НАТО бомбардовања на којима је учествовало више од 50.000 људи, претежно Срба. У ноћи 23. априла нашао се испред зграде РТС, када му је изнад главе прошиштала ракета. Силина детонације га одбацила и повредила му ногу. Након последње ракете која је погодила зграду Телевизије у оној прашини и диму зачуо је запомагање и јауке унесрећених људи, који су се нашли у тој страшној гомили армираног бетона. Ништа га, међутим није спречило да први улети у порушену зграду и помогне повређенима. Попео се на рушевине и ушао у зграду.

Априла месеца 2008. године, одлуком Владе Србије, реномирани жири, у коме су међу осталим били: Потпредседник Владе Србије, Божидар Ђелић, Александар Саша Ђорђевић, Миодраг Стојковић, Дејан Илић, Здравко Чолић, Манојло Вукотић, Бојан Бркић и Бојана Степановић, донели су одлуку да се у знак поштовања и захвалности, због херојског спасавања радника РТС из порушене зграде Телевизије и свега онога што је урадио за српски народ, Мирославу Млинару додели српски пасош са бројем 1.

– Не радим ово због славе, повукао сам се из јавног живота давно. Отишао сам са колегама из полицијске бригаде као добровољац. Тамо је било преко хиљаду људи. Сваки пут спасавајући те људе очекујем да у њима видим поглед неког од мојих најмилијих – изјавио је Млинар за Телеграф.

млинар1

Што се тиче Обреновчана које је спасио, они нису одустајали од апела за потрагом, и дали су детаљан опис и информације од великог значаја, како би пронашли Млинара.

– Тај човек је на себи имао ронилачко одело и флоресцентну оранж јакну. Био је крупан, висок и црне косе. Док су га звали преко радио-станице ословљавали су га са “МЛИНАР”, што мислимо да је вероватно нека шифра – навели су грађани Обреновца.

Непознати херој је рекао људима да је своју породицу оставио у Београду, како би помогао угроженима и поред имена “Млинар”, није се знало много о њему. Када су стигли полицајци, људи су питали за његово име, али ту информацију нису могли добити.

– Полицајци из београдске бригаде полиције који су дошли да га замене рекли су нам само да је он њихов бивши колега добровољац али нису могли да нам дају његово име и презиме без одобрења команданта.Молимо и преклињемо да макар дознате да ли је човек жив ако не можете да нам дате његово име и презиме да му се макар једнога дана захвалимо за све .Он је наш спасилац и херој и ми мајке из школе Јефимија смо му захвалне до гроба! – огласиле су се захвалне мајке

На срећу свих грађана који су апеловали да се овај човек пронађе, потрага је завршена и сада знају да је он добро и могу му се захвалити.

Телеграф.рс