Екстремисти украјинског Десног сектора убили 30 војних регрута који су положили оружје да би бранили локалне цивиле

???????

КИЈЕВ – Екстремисти украјинског Десног сектора убили су 30 војних регрута који су положили оружје да би бранили локалне цивиле и још 11 војника је убијено и 32 су рањено у одвојеним окршајима, а било је жртава и међу члановима народне милиције Луганска, јавила је руска новинска агенција Итар Тас с. Меркел позвала Русију да прихвати оцену ОЕБС-а о изборима у Украјини.

Остап Черни портпарол народе милиције самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) навео је да се инцидент са војним регрутима догодио у четвртак, током разговора народне милиције ЛНР и владиних снага у граду Привоље.
„У четвртак смо чули у Лисичанску да војска покушава да освоји град. Послао смо групу за преговоре. Колона Украјинске националне гарде је била блокирана цивилима од назад, укључујући жене и децу. Док су преговори трајали, пуцњи су се чули и седам чланова народне милиције Луганска је убијено и 16 је рањено“, објаснио је Черни.

Он је нагласио да је 30 припадника украјинске бригаде положило оружје да би бранило цивиле и, према најновијим расположивим информацијама, екстремисти украјинског Десног сектора су их све побили, наводи Итар Тас с.
„Мушкарци су били у отвореном и нико се није крио, када су испаљени смртоносни хици, а онда је уследила пуцњава која је трајала око пола сата и минобацачке гранате су се чуле, а куће су остале у пламену“, описао је Черни.

Према његовим речима, 11 оклопних возила Украјинске Националне гарде учествовале су у том сукобу.
„Ми смо заробили команданта једног од возила. Он је остао незаштићен од својих сопствених снага“, рекао је Черни.

Украјинска војска у четвртак је, по свему судећи грешом, на своје снаге које су се враћале отворила ватру у близини града Рубежноје, у региону Луганска и убила четири војника и још 16 ранила, потврдио је војни лекар Генади Моралишвили.

Моралишвили је рекао да су цивили прво блокирали украјинску војну јединицу на путу ка Рубежноје и да је војска била спремни да се преда и да је пристала да положи оружје.

Добили су нешто да поједу и паравојне снаге 25 дивизије Дњепропетровска их је враћала назад, али на путу су се нашли на удару ватре својих снага и четворо је убијено и још је 16 рањено, међу њима је било и цивила.

 

Меркел:Русија да прихвати оцену ОЕБС-а о изборима у Украјини

 

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је Русију да прихвати оцену коју ће дати ОЕБС по завршетку предстојећих председничких изборима у Украјини, истичући да је уверена да ће став те организације бити објективан.
„Очекујем да ће Русија поштовати мишљење ОЕБС-а, које ће, без сумње, бити објективно. На крају, и сама припада тој организацији“, рекла је Меркелова у интервјуу дневнику „Сарбрикер цајтунг“.

Председничке изборе у Украјини у недељу, 25. маја, пратиће око 1.000 посматрача ОЕБС-а широм земље од 46 милиона становника.

Меркелова каже да ће то бити једна од највећих ОЕБС-ових посматрачких мисија на неким изборима, преноси Ројтерс.
„На жалост, Русија је одлучила да не пошаље посматраче у мисију ОЕБС-а иако је била позвана“, каже канцеларка Немачке.

Она је истакла да су избори од кључног значаја за стабилизацију прилика у земљи.
„Оно што сви видимо је да руско руководство очигледно не може да прихвати да се суверена земља Украјина креће путем који је сама изабрала“, рекла је она и додала да је „наш став да Украјина треба и може слободно да бира шта жели“.

Председнички избори су расписани у циљу стабилизације политичке кризе после масовних протеста у фебруару, али проруске снаге су најавиле да ће спречити гласање у источним областима у којима су успоставили контролу.

Руски председник Владимир Путин рекао је, током недавне посете Кини, да би било логичније да Кијев организује изборе после референдума о новом уставу.

Меркелова је рекла и да се редовно чује са Путином и додала да ће њих двоје имати прилику да се виде током обележавања 70. годишњице савезничког искрцавања у Нормандији.

Танјуг