Александар Вучић за „Скај њуз“: Кетрин Ештон и Мајкл Давенпорт су увек помагали Србији, страхујемо да број жртава није коначан

vucic-skaj

Српски премијер Александар Вучић, у интервјуу телевизији „Скај“, позвао је Европу и свет да помогну Србији да превазиђе највећу поплавну катастрофу и додао да би се усудио да каже да ће штета бити око милијарду евра.

Реч је о до сада највећој катастрофи која је погодила Србију, рекао је Вучић и додао да је, нажалост, изгубљено и много живота. Навео је да је реч о 27 жртава, али да страхује да тај број није коначан, изразивши наду да ће до краја седмице моћи да извести јавност о броју жртава, преноси Танјуг.

„Сада, наравно, процењујемо штету и разговараћемо са партнерима из ЕУ и свима осталима који могу да нам помогну. Веома сам вам захвалан што сте ме позвали у програм и искористићу ову прилику да позовем све људе из Европе и света да нам се нађу у овој несрећи на начин на који могу“, поручио је српски премијер.

Он је подсетио да је до сада разговарано са европским комесарима Кристалином Георгијевом и Јоханесом Ханом, као и да је констатовано да се Србија квалификовала за средства из Фонда солидарности ЕУ.

„А ми ћемо имати, усудио бих се да кажем, око милијарду евра штете, тако да ћемо добити новац из тог фонда. Мораћемо да нађемо и сопственог новца за поправке и обнове, али молим све људе у свету да нам на било који начин помогну – лековима и хуманитарном помоћи“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће и Србија организовати акције, добротворне скупове за донације, истакавши да су се британски политичари увек до сада одазивали таквим позивима.

„На пример, леди Кетрин Ештон је увек помагала Србији, као и шеф мисије ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт. Надамо се да ћемо сакупити још средстава јер морамо да пребродимо ову катастрофу“, рекао је српски премијер.

РТС