РТ: Неселективна „пријатељска ватра“ кијевске војске у Луганској области

lugansk vojska

Периферија града Лисичанск у Луганској области југоисточне Украјине 22. маја 2014. (РИА Новости/Јевгениј Бјатов)

У војној операцији против отцепљене Луганске Народне Републике, снаге Кијева су убиле најмање 7 војника самоодбране и раниле на десетине мештана. Нападачи су такође наводно пуцали на своје војнике, који су одбили да испуне наређења и предали се.

Обе стране су претрпеле губитке током битке код села Рубежноје, близу Лисичанска у Луганској области, рекао је Остап Черни, портпарол самоодбраних снага Луганске Народне Републике, на конференцији за новинаре у четвртак увече.

„Када је украјинска војска са колоном оклопних возила пришла Лисичанску, милиција је са њима покушала да преговара, али они су отворили ватру“, рекао је Черни – како наводе РИА Новости. Он је додао да су локални становници, и деца, такође покушавали да блокирају војна возила Народне гарде и тражили „да их не убију“.

Најмање 7 припадника самоодбране је погинуло, а 16 рањено, према Черном, док није било информација о жртвама међу снагама Кијева.

Када се војска повукла после пуцњаве, око 30 њих су одлучили да остану и предају се. Черни је рекао да су самоодбрамбене снаге нахраниле заробљенике и одлучиле да их преместе у месну средњу школу.

„Пошто су се укрцали у аутобус и кренули ка згради школе, војска је на аутобус отворила ватру из тешких митраљеза“, рекао је представник самоодбрамбених снага.

Војни лекар Генадиј Моралишвили је потврдио да су украјинске оружане снаге отвориле ватру на сопствене људе који су се раније предали. Он је додао да су рањени који су тренутно у локалној болници већином цивили. Моралишвили је такође рекао да је Национална гарда запалила градску железничку станицу и када су ватрогасци стигли да ватру угасе, пуцали су на њих такође.

„Пријатељску ватру“ је потврдио и други заробљени украјински војник, који каже да је остављен сам у оклопном транспортером током повлачења. „Командант нам је наредио да отворимо ватру неселективно“, рекао је војник на истој конференцији за новинаре, додајући да су га мештани „спасли“ од војника које контролише Кијев.

Оружани сукоби су до сумрака престали око града Лисичанск, локални активиста Сергеј је рекао за РТ телефоном, додајући да је милиција преузела контролу над свим пунктовима који су били под ватром током дана.

Медицинари у локалним болницама су пријављивали да је велики број повређених стизао у току дана, каже активиста. „Много је повређених међу локалним становницима, онима који су били под ватром на периферији Лисичанска и Северодоњецка. Неки су тешко рањени и биће послати на операцију и лечење [ у Луганск ].“

Ситуация в Луганской области

Локални становници су евакуисани из села на периферији Лисичанска, града у Луганској области југоисточне Украјине, 22. мај 2014 (РИА Новости / Јевгениј Бјатов)

У суседној Доњецкој Народној Републици – која је прогласила независност од Кијева истовремено са Луганском – оружани сукоби су такође интензивирани у четвртак.

Најмање 16 украјинских новајлија војника је убијено, а више од 30 повређено у нападу на војни контролни пункт на рубу села Благодатноје у  Доњецкој области. Док Кијев окривљује локалну самоодбрану за смртоносни напад, милиција тврди да није спровела ову операцију и каже да је то била провокација да би њу окривили.

Извештаји са терена указују да су непознати нападачи стигли у транзитним комбијима, са оклопним возилима и борбеним хеликоптерима који су их покривали. Бројни онлајн видео снимци показују да су два борбена хеликоптера ракетирала подручје.

Кијев покушава да поврати контролу над деловима источне Украјине и доводи још војника у ишчекивању председничких избора у недељу.

„Према нашим подацима, тренутно има око 6000 [кијевских војника у Луганској области], а њихов број је порастао у последњих неколико дана“, рекао је Валериј Болотов, председник Луганске Народне Републике ,.

Луганска и Доњецка област су одбиле да признају кијевске пучистичке власти и 11. маја организовале референдум који је добио убедљиву подршку за независност од Кијева. Потом су републике најавиле да неће учествовати на украјинским председничким изборима заказаним за 25. мај.

Извор: http://rt.com/news/160908-ukraine-lugansk-fire-soldiers/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28