Света Тамара

d0bfd0bed0bfd0bbd0b0d0b2d0b52

Дан пред почетак великих поплава на територијама на којима Срби живе, Православна Црква је прослављала мало познату светитељку у Србији – свету Тамару, царицу грузијску. Ова светитељка веома је поштована у Грузији и Русији. Да ли ће после небивале поплаве и коинциденције да се слави управо у дане када је циклон са именом „Тамара“ рушио градове у једном делу отаџбине постати поштована и у Српској Цркви показаће време. Joш једна занимљива коинциденција је да је св. Тамара напустила првог мужа који је, по житијама ове царице, био содомит. У Србији се ових дана, у Приштини, Београду и другим местима спроводи пропаганда једног вида содомије. Трећа коинциденција је да је света царица учествовавала у раду Сабора којим су уклоњени епископи који су били сервилни властима државе, а данас у Српској Цркви такви епископи држе све најважније функције.

У дане Спаситељеве догодиле су се две погибије људи, које је сам Спаситељ протумачио као сигнале. Пилат поби неке Галилејце, и њихову крв помијеша са жртвама њиховијем. Када то саопшти Исусу, Он одговори: мислите ли да су ти Галилејци били најгрешнији од свих Галилејаца? Не, кажем вам, него ако се не покајете, сви ћете тако изгинути. То јест: они су били грешни, за то су и пострадали. Али они нису били грешнији од свију вас. То вам је сигнал од Бога, да се брзо покајете. Не схватите ли и не примите ли овај сигнал, сви ћете тако изгинути (Лк. 13, 1).

Друга погибија би не од људи него од пада куле Силоамске. Том приликом погибе њих осамнаест Јерусалимљана. Погрешно би било мислити, по речима Христовим, да су они били најкривљи од свих Јерусалимљана – не, кажем вам, него ако се не покајете сви ћете тако изгинути. Опет, дакле, сигнал људима. По речима Теофилакта Охридског, „они се зато кажњавају, да би се ми поправили; ако ли се ми не поправимо, снаћи ће нас већа беда“ (Теофилакт: Толк. Луке).

SerbianMeteo: – Од почетка ове године почели смо са давањем имена циклонима, као што је то већ пракса у многим европским земљама и у Америци. Разлог давања имена циклонима није да бисми им „тепали“, већ да бисмо код анализе синоптичке ситуације лакше препознавали описани циклон, и код каснијег сумирања падавина од циклона. То је сад мање битно. Листу имена циклона смо саставили по договору на почетку године, тако да буду азбучним од А до Ш, и да буду наизменично мушка и женска имена. Тако смо од почетка године имали 20-ак циклона и стигли до слова „Т“ и до Тамаре. (SerbianMeteo је први српски метеоролошки сајт, у потпуности посвећен једној теми- метеорологији. Основан је 3. априла 2006. године од стране тројице ентузијаста, који нису професионални метеоролози, али су заљубљеници у занимљиве временске прилике.) Svjataja_carica_Tamara_Gruzinskaja

Света благоверна грузијска царица Тамара Велика се родила око 1165. године. Родом је била из древне грузијске династије Багратида и од 1178. године је владала заједно са својим оцем Георгијем III. Време владавине свете Тамаре је познато као златни век грузијске историје. У ово доба су приметно оживели пријатељски односи Грузије с братском истоверном Русијом.

Царица Тамара се одликовала великом побожношћу и настављајући дело свог деде, светог благоверног цара Давида III Обновитеља помагала је ширењу Христове вере у читавој Грузији, изградњу манастира и храмова. Године 1204. султан Рунк-ед-Дин се обратио царици Тамари са захтевом да се Грузија одрекне хришћанства и да прими ислам. Царица Тамара је одбацила овај захтев и у историјској бици близу Басијане грузијска војска је потукла коалицију муслиманских држава. Мудром владавином царица Тамара је стекла свенародну љубав. С мудрошћу државне владавине она је сјединила свету ревност према ширењу и учвршћивању хришћанства међу горштачким племенима Кавказа којима је владала шаљући код њих свештенослужитеље и учитеље вере Христове. Као споменици ове ревности до данас служе остаци храмова које је подигла у брдима и кланцима Кавказа и Закавказја. Градећи храмове света царица није жалила средства да их украси светим иконама и снабдевала их је црквеним сасудима и богослужбеним књигама. Последње године живота провела је у пештерском манастиру Вардзија.

Благоверна царица је имала келију, која је прозором била спојена са храмом и из које је могла да узноси молитве Богу за време богослужења. Света царица је такође сазвала и Помесни сабор, како би се уредила превирања у животу Цркве и успоставио административни поредак. Сабор је отклонио неправилности, а недостојни епископи уклоњени су са својих катедри и разрешени свих дужности. Света Тамара је била велика заштитница и покровитељка многих цркава и манастира, чиме је привукла калуђере са свих страна. У летописима се спомиње да су они пристизали из Александрије, Антиохије, Хеладе, Македоније, па чак из Зете. Упокојила се мирно 1213. године и сахрањена је у Гелатском манастиру. Њен спомен се слави два пута годишње: 1. маја – на дан упокојења и други пут у Недељу жена мироносица.

“Ви сте”, обратила се она оцима на Сабору, „од Бога изабрани да нас руководите. Благонаклоно испитујте све. Утврдите истину и посрамите обману. Не угађајте онима који су на власти због величине њихове и не презрите бедне због њихове беде. Ви речима, а ја ћу делом. Ви учењем, а ја потврдом тога учења.“ (Из речи свете царице Тамаре на помесном сабору Грузијске Цркве)

Погледајте такође: ПРОРОК ЗА КОГА НЕМА МЕСТА У КАЛЕНДАРУ

Припремила екипа странице „Православље живот вечни“