Томислав Николић: Кад је Србији било тешко – ту је била Француска

?????????????

Председник Србије Томислав Николић рекао је данас у Паризу да је председник Француске прихватио иницијативу да његова земља буде покровитељ међународног скупа на којем би се прикупљала помоћ за државе погођене катастрофалним поплавама.

– Хвала на саучествовању Француске у свему што је Србија прошла протеклих недељу дана, на помоћи коју је несебично пружила да бисмо спасавали животе, као и на прихватању и од сада предвођењу иницијативе да се одржи велики скуп светских држава на којем би се скупљала помоћ за државе погођене поплавама – рекао је Николић после сусрета са председником Франсоа Оландом.

Он је поручио да Србија неће да моли ни за какву помоћ, указавши да је време за солидарност.

– Не можемо да надокандимо сву штету донацијама и помоћу, можда ћемо три четвртине морати сами да поднесемо, али у невољи је све што човек добије, сваки знак пажње, солидарности и помоћи – знак за вечност. Не желим вам никад ово, али знајте да Србија уме да се одужи за пријатељство. Србија неће да моли ни за какву помоћ, неће да инсистира на томе да ли има на нешто право или не. Ово је време за солидарност, а не за молбу – рекао је Николић.

Он је додао да мисли да српске власти као људи који одговорно воде државу, који слушају добронамерне савете заслужују да „Србији помогне свако ко има нешто мало више, јер Србији недостаје много“. Напомињући да би било лако договорити се како да се помоћ, која би била обезбеђена на међународној конференцији, дистрибуирала, у ком односу и у ком проценту, Николић је рекао:

– Коме смо могли да се обратимо ако не Француској? Њој су се обраћали наши преци. Кад је Србији било тешко – ту је била Француска. Време протиче, живот доноси нове изазове, проблеме, али народ који заборави пријатељства не заслужује да постоји. Ми не можемо и нећемо да зборавимо пријатељства, ми заборављамо непријатељства. И зато господине председниче, ваша жеља да Србија буде у ЕУ – то је жеља Србије. Наши напори да испунимо услове биће само још јачи – рекао је Николић Оланду и додао да овог часа ЕУ и начин на који брине о својим чланицама представља велику наду за Србију да може да макар део штете отклони захваљујући томе што је одлучила да приступи великој европској породици.

– Европа није комплетна без Балкана а Балкан без Србије никада не би био комплетан – додао је Николић.

Наводећи да се види зашто је Оланд био у праву када је био покровитељ првог скупа балканских држава насталих из бивше Југославије на Брду код Крања, Николић је подсетио да је Србији прва помоћ стигла од Словеније, као и да су земље региона у овој трагедији функционисале безмало као једна држава.

– Прошли смо кроз тешка искушења, неко каже стогодишња, неко хиљадугодишња, а ја се бојим да се клима у свету драстично мења и да ћемо се суочавати са све већим изазовима. И зато је потребно да будемо солидарни – рекао је Николић.

Он је са Оландом разговарао и о другим питањима – економској сарадњи, о помоћи коју би Француска дала Србији на путу ка ЕУ, обележавању стогодишњице Првог светског рата, када се и исковало српско-француско пријатељство.

– Тада смо га исковали, а потом га додатно учврстили тако што је Француска генерације српских дјака, студената школовала. И рекао сам Оланду да код нас професор није имао велику вредност ако није завршио Сорбону – рекао је Николић.

Он је позвао француског председника да ове године посети Србију како би заједно положили венце на спомених захвалности француском народу.

Танјуг