Хајл Толеранција! Нацистички поздрав у Швајцарској је у реду… ако није политички

нацистички поздрав

Због нацистичког поздрава у Швајцарској можеш – или не можеш – да одлетиш у затвор. Очигледно да сте безбедни да нацистички салутирате ако успете да докажете да вам је то лични став, а не знак политичке припадности, одлучио је врховни суд ове земље.

Одлука, под називом „Хитлеров поздрав у јавности није увек кажњив“, подразумева следеће : „Осим ако не постоји ниједан доказ ширења расистичке идеологије, може се слободно овим гестом изразити лично уверење или осећање“. Тако је одлучио савезни суд Лозане, а пренео АП .

Расправа је наставак ранијих поступка из 2010. у случају у којем се човек у пресуди суочава са расном дискриминацијом због учешћа у демонстрацијама августа те године. Митинг, у којем је учествовало око 150 људи, одржан је недељу дана после швајцарског Дана државности на историјском месту где се верује да је 1921. г. рођена савремена Швајцарска Конфедерација.

Човек, према новинским извештајима, је током швајцарске заклетве 20 секунди држао нацистички поздрав – што је локални суд у првој инстанци означио као криминално дело, али је касније одлуком врховног суда одлука поништена.

Швајцарска није без проблема расне мржње. За протеклих 10 година, у земљи су присутне десничарске групе, које користе прилику да поремете сваки Национални дан.

Закон из 1995. забрањује сву нацистичку симболику из које се шире и која има за циљ расистичку идеологију. Али још увек у 2010. швајцарски Савет федерације, у чијем саставу је био и председник, одлучио је да не забрани нацистички поздрав и симбол свастика. Многе друге земље, укључујући Немачку, Аустрију и Чешку, сматрају нацистички поздрав незаконитим.

Сличан случај је постојао у Швајцарској у вези са одређеним вербалним изразима који се могу сматрати вређањем, као нпр.“страна свиња“ или „прљави азилант“ изговорени на немачком језику. Међутим, пошто су то уобичајене и распрострањене увреде на немачком језику, суд је пресудио да у њима нема расистичких напада.

Извор: http://rt.com/news/160716-switzerland-nazi-salute-legal/

Превод: СРБИ НА ОКУП