Дачић одустаје од Косова, изиграо предизборна обећања

Dacic forum bezbБеоград – Премијер Србије Ивица Дачић негирао је у суботу да постоје несугласице са председником Србије Томиславом Николићем у вези са платформом о Косову и Метохији, која је, како каже, подложна променама.

Он је поновио да платформа у садашњем облику неће ићи у парламент јер тако није ни било планирано, пошто је подложна променама.

„У дефинисању свега тога битно је да знамо шта је од свега тога могуће решавати и са којим савезницима. Никада није био план да платформа иде у скупштину јер се у паралменту мора усвојити коначан договор“, рекао је Дачић новинарима након седнице Главног одбора Социјалистичке партије Србије.

Председник Социјалитичке партије Србије и премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да се трага за решењем косовског проблема које ће бити привремено због нерешеног статуса Покрајине, а до кога се може доћи искључиво дијалогом.

Дачић је на седници Главног одбра СПС рекао да је платформа за Косово и Метохију први документ који је председник Србије изложио представницима међународне заједнице.

„То је наш поглед на решавање тог проблема и доста је било политике да је Косово Србија, а у реалном животу је Косово све даље од Србије“, рекао је лидер СПС-а.

Дачић је нагласио да је приоритет брига о Србима који живе на Косову и да је лицемерно да социјалисте оптужују за Косово они који су за време бомбардовања побегли из земље када је вођен рат и они који школују децу у земљама ЕУ, а сада СПС критикују за политику коју води.

„Ако је то тако вратите се сви, па да живимо изоловано“, рекао је Дачић.

„СПС је ратовао за Косово, а оптужују нас они који су 13 година из дана у дан предавали то Косово и нису успели да сачувају оно што ми јесмо, а у њихово време изграђени су многи фактори субјективитета Косова. Мора се спасти оно што се спасти може“, нагласио је Дачић.

Он је нагласио да они који су нападали некадашњег лидера СПС-а Слободана Милошевића “ због ратова и злочина“, сада нападају овај СПС као да је напустио ту политику.

„Ако је то тако зашто сте га онда изручили Хашком трибуналу, а кад смо већ код тога то је било неуставно, јер тада није постојао Закон о сарадњи са Хагом“ , рекао је Дачић.

Дачић је изјавио и да Србија заслужује да уђе у Европску унију, али са националним идентитетом.

Према његовим речима, Србији је потребна ЕУ због економског развоја и заслужује да уђе у Унију, али не уз понижавање националних и државних интереса.

„Србија заслужује да уђе у ЕУ, али са националним идентитетом, а не да климне главом на све што мисли да је подстицај из Брисела“, рекао је Дачић и нагласио да је то и обавеза према генерацијама које долазе.

Он је препричао разговором с једним швајцарским дипломатом, који га је, каже, изненадио.

„Рекао ми је да ако наставимо овако у ЕУ ћемо ући пре Швајцарске. Не знам да ли се шалио са мном, али знам да је Србији потребна ЕУ, а Швајарској није“, закључио је премијер Србије.

ТАНЈУГ