Скупштина Србије прекршила Устав и позвала Србе са КиМ да у што већем броју изађу на „косовске парламентарне изборе“

skupstina-srbije-maja-gojkovic

Београд – Србима на Косову и Метохији данас је из Скупштине Србије упућен апел да у што већем броју изађу на такозване косовске парламентарне изборе заказане за 8. јун.

Политичким представницима Срба на Косову Скупштина Србије упутила је захтев да у највећој могућој мери наступају заједнички како би остварили што већи политички утицај у Приштини.

Председник парламентарног Одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је новинарима у Скупштини Србије да је контрапродуктивно и неприхватљиво да Срби на КиМ буду изоловани из политичког живота и маргинализовани.

„Срби могу да утичу на квалитет закона и оних одредби које су у интересу српског народа, а да спрече доношење решења која би била против њиховог интереса“, рекао је Дрецун.

Према његовим речима, на предстојећим изборима треба заокружити капацитет утицаја Срба на политичка дешавања на КиМ, јер то ће допринети и даљој нормализацији односа Београда и Приштине и функционисању Заједнице српских општина.

„Очекује се од српских листа да воде позитивну кампању, избегну несугласице и припреме терен за будуће заједничко наступање у парламенту у Приштини“, поручио је Дрецун.

Заменик председника посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић оценио је да, иако потпуно јединство српских политичких чинилаца на КиМ није могуће, оно јесте једини гарант способности Срба да у институцијама у Приштини одбране своје интересе.

„Након локалних избора на КиМ, ванредни парламентарни избори су такође од изузетне важности за будућност Срба на КиМ. Они који сматрају Србију својом државом могу да оснаже свој утицај и ово је прилика да Срби са већом снагом након парламентарних избора утичу на доношење одлука у Приштини које се тичу њихове будућности“, објаснио је Милићевић.

И шеф посланичке групе Социјалдемократске партије Србије Милорад Мијатовић поручио је да је излазак Срба на предстојеће такозване косовске парламентарне изборе у државном интересу Србије.

„Позивамо све Србе на КиМ и оне који су расељени да изадју на изборе. СДПС сматра да треба да имамо јединствену листу. Ови избори имају историјску важност и треба да освојимо што више мандата како бисмо могли да утичемо на власт у Приштини“, рекао је Мијатовић.

Танјуг – Срби на окуп