„Путин је изгубио контролу“

????????????????????

Лондон — Бивши нафтни тајкун Михаил Ходорковски сматра да не би требало уводити нове санкције Москви због њене улоге у украјинској кризи.

У Интервјуу Би-Би-Си- ју Хогорковски је рекао да Европа ризикује да иде на руку националиста покушавајући да изолује Русију.

Уместо тога, он је затражио од лидера Европске уније да помогну Украјини да постане стабилнија, истичући да би то могло да подстакне промену у Русији.

Ходорковски је у интервјуу рекао да је Украјина ушла у „тињајући грађански рат“, али је истакао да не верује да руски председник Владимир Путин планира да нападне источну Украјину.

Путин је „изгубио контролу“ над догађајима у суседној Украјини, рекао је Ходорковски истичући да Кремљ недавно није могао да спречи референдум проруских сепаратиста у Доњецку и Луганску, али, рекао је, европска реакција на догађаје у Украјини прети да погорша обновљени руски национализам, подстакнут анексијом Крима.

Ходорковски тврди да лидери земаља ЕУ треба да избегну даље санкције против Москве и да концентришу своје напоре на охрабривање политичке реформе у Кијеву.

Русија би могла да постане ауторитарнија, рекао је он, ако се ситуација у Украјини погорша и омогући Путину да искористи вакум у земљи.

Танјуг