Џејкобсон: И здравство и просвета по бриселском споразуму улазе у „косовски систем“, а финансирање из Србије само на „транспарентан“ начин

TrejsiDzejkobson

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Шеф америчке канцеларије на Косову Трејси Ен Џејкобсон изјавила је да САД у наредних пет година планирају да у развој севера Косова уложе око 20 милиона долара и да су предстојећи ткзв. парламентарни избори на Косову историјски.

У наредних пет година ми планирамо да уложимо скоро 20 милиона долара у општине на северу Косова, рекла је Џејкобсон гостујући у програму митровичког Радија „Контакт плус“, подсетивши и да су сви досадашњи пројекти на северу спровођени са представницима цивилног друштва.

После успешних ткзв. општинских избора и добијања нових демократски изабраних општинских власти ове јесени, сада смо задовољни што смо у прилици да таква партнерства остваримо и са општинским руководствима на северу Косова, рекла је она.

Говорећи о предстојећим ткзв. парламентарним изборима који се одржавају 8. јуна, Џејкобсон је истакла да мисли да су то важни избори и да ће можда бити и најважнији у историји Косова.
„То ће бити по први пут у историји Косова да се ткз. парламентарни избори одржавају на целој територији Косова. О исходу ових избора прилично сам оптимистична на основу локалних избора који су одржани прошле јесени,“- рекла је Џејкобсон.

Коментаришући то што су Срби по први пут остали без резервисаних места у ткзв. Скупштини Косова Џејкобсон је казала да је поприлично разочарана због тога, али да Срби још увек имају десет загарантованих места у парламенту.

Од излазности и масовности гласача зависиће и број ткзв. скупштинских места за Србе, навела је она.
„Ови парламентарни избори имају двострик значај поготову за српску заједницу, српски гласачи ће не само бити у прилици да гласају управо за оне људе за које желе да их представљају у ткзв. Скупштини Косова већ ће својом излазношћу моћи да одлуче и колики број представника ће имати у ткзв. Скупштини Косова,“- казала је Џејкобсон.

Она је навела и да се са нестрпљењем очекује нацрт Статута Заједнице српских општина који треба да изради Упраљачки тим који је задужен за израду свих докумената којима ће се регулисати рад Заједнице.
„Ја не знам какву ће формулу употребити у изради Статута али очекујем да ће изнаћи механизме који ће омогућити општинама да сарађују и раде заједно по питањима од заједничког интереса и верујем да ће то укључивати и сфере образовања и здравства,“- казала је Џејкобсон.

На основу ткзв. косовског Закона о децентрализиацији и Европске повеље о локалним самоуправама предвиђа се да ће општине бити у могућности да сарађују међусобно и да сарађују са општинама ван територије Косова, то је још један механизам који би та Зједница могла да пружи, навела је Џејкобсон.

На питање да ли је очекивала брже формирање Заједнице српских општина рекла је да мисли да Управљачки тим није завршио израду Статута Заједнице и да је између осталог било и других дешавања у региону који су просто „скретали пажњу“ поменувши изборе у том правцу.
„Надам се да када буде завршена изборна грозница у региону да ћемо имати више времена да се посветимо питању интеграције правосуђа и оснивању Заједнице српских општина,“- казала је Џејкобсон.

Говорећи о функционисању суда у Косовској Митровици Џејкобсон је казала да је то једно веома важно питање које остаје да се реши.
„Знам да су Тачи и Дачић тада, дошли у Бриселу веома близу једног споразума и зато се надам да ће се такав тернд наставити и да ћемо на крају доћи до неког решења,“- казала је Џејкобсон.

Упитана до када ће Београд моћи да финансира просвету и здравство на Косову Џејкобсон је истакла да како је разумела и како произилази из Бриселског споразума Влада Србије може да настави да финасира образовање и здравство у свим општинама са срспком већином на Косову једино ако то буде радила на транспарентан начин.
„Ја верујем да је косовско друштво постигло известан напредак у сфери владавине права али признајем да предстоји још пуно тога да се уради… Али успех Косова зависи од успостављања једног система у коме нико неће бити изнад закона и где ће сви бити једнаки пред законом,“- закључила је Џејкобсон.

Танјуг – Срби на окуп