Протести пред почетак суђења терористичкој „Дреничкој групи“

uck2wt

КОСОВСКА МИТРОВИЦА -У Основном суду у Северној Митровици за данас је заказано прво рочиште против чланова „Дреничке групе“, судија је издао налог да се сви оптужени пребаце у Притворни центар у Косовској Митровици, чему се противе неки грађани Дренице и најављују протест за седам часова ујутро, испред приштинског Клиничко болничког центра (КБЦ).

Како су јавили приштински медији, организациони протестни одбор грађана из подручја Дренице поставио је шаторе испред Клиничко болничког центра у Приштини с намером да, како је најављено, ујутро блокирају цели КБЦ.

Представник “Организације ветерана рата ОВК“ Хисни Нгуцати рекао је за ТВ Кохавизион да они нису “против правде“, али да трансфер притворених и оптужених неће дозволити.

Мисија Еулекс, међутим, тврди да “Дреничка група“ треба да буде пребачена у затвор на Северу Косова, где ће ангажовати додатни број међународних полицијских посматрача, док су окривљени у том притвору.

Мисија је нагласила да нема преговора о владавини права.

Иначе, данашњем рочишту неће присуствовати Сами Љуштаку, Сахид Јашари и Исмет Хаџа, који су пре неколико дана побегли из притвора.

Од 15 оптужених за кривична дела ратног злочина над цивилним становништвом, који су припадали Дреничкој групи такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК), њих седам били су у притвору од 31. маја прошле године. Судија је издао налог да се сви оптужени пребаце у Притворни центар у Косовској Митровици.

Налог за хапшење одбеглих притвореника издат је свим полицијским јединицама на Косову, а ако не буду ухапшени на Косову за њима бити расписана и међународна потерница, најавио је Еулеx.

Љуштаку, Јашари и Хаџа одбегли су пре пар дана из Клиничко болничког центра у Приштини.

Припадници Дреничке групе су оптужени за кривична дела ратног злочина над цивилним становништвом, укључујући тортуру, злостављање и убиства за која се претпоставља да су извршена у логору такозване ОВК у селу Ликовце током 1998. године.

Танјуг