Сарадња са Кином сигнализира шта је Русији „алтернатива Западу“

putin ksi djinping

Кси Ђинпинг и Владимир Путин

„Самит у Шангају је јасно показао да се руско-кинески односи све више развијају на широком спектру питања и проблема“, каже декан Факултета за светску политику са Московског државног универзитета Ломоносов.

gasprom putin
Гаспром ће унапред примити 25 милијарди долара за испоруке гаса у Кину

МОСКВА, мај 21./ИТАР-ТАСС /. Планови за руско-кинеску сарадњу, такође и у области гаса, јасан су сигнал Западу да Русија за њега има реалну алтернативу, рекао је Андреј Кокошин, декан Факултета за светску политику са Московског државног универзитета и бивши секретар Савета безбедности Руске Федерације.

„Самит у Шангају је јасно показао да се руско-кинески односи све више развијају на широком спектру питања и проблема“, рекао је он. „Такође је јасно да се планови за сарадњу великих размера на снабдевању Кине руским природним гасом и другим енергентима могу сматрати експлицитним сигналом земљама Европске уније и САД  да Русија има реалну алтернативу за одржавање својих спољно-економских веза у овој области.“

Академик је приметио да је дневни ред за руско-кинеску сарадњу био далеко од тога да буде ограничен само на питање гаса. Две земље су показале узајамно разумевање не само у економској сфери, већ и у политичким и дипломатским, војним и стратешким хуманитарним областима.

Кина и Русија се слажу по већини питања и изазова савременог света, укључујући и већину акутних политичких проблема“, рекао је он, мислећи на сиријски конфликт, нуклеарне проблеме на Корејском полуострву, ситуацију на Блиском Истоку уопште и украјинску кризу.

Кокошин рекао да заједничка изјава руског председника Владимира Путина и кинеског председника Кси Ђинпинга изражава „низ веома значајних позиција о деескалацији кризе у Украјини, примени права и о слободи за све грађане у тој земљи и имплементацији уставне реформе у Украјини. “

Гасни уговори су заиста веома важни, али питање је много шире, рекао је Кокошин.

„Споразуми енергетског партнерства су од великог значаја за развој руског Далеког истока и источног Сибира“, рекао је он, додајући да је у оквиру ових споразума било планова за развој саобраћајне инфраструктуре у овим регионима, као и за израду пројекта за изградњу нових електроенергетских производних постројења у Русији, да се повећа снабдевање Кине енергијом.

Извор: http://en.itar-tass.com/world/732530
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком

Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28