Тома граничар о платформи са Србима са КиМ

Toma Nikolic granicarПредседник Томислав Николић представио платформу Србима из Покрајине, а чека одговор света и опозиције. Сународници са КиМ углавном задовољни предлогом, Албанци прете напуштањем преговора.

ПЛАН државног врха је да се око платформе за Косово и Метохију прво постигне што шира међународна подршка и унутрашњи политички консензус, затим да документ усвоји Влада Србије и, у последњем кораку, да добије подршку убедљиве већине у Народној скупштини – потврђено је „Новостима“ у владајућој коалицији.

Док се чека званичан одговор светских центара моћи и српске опозиције на предлог државне платформе за Косово, председник Томислав Николић представио је у петак стратегију и политичким представницима Срба из јужне покрајине.
После сусрета са сународницима, Николић је истакао да је услов опстанка и останка српског народа на КиМ јединство свих Срба о кључним принципима платформе.

– Београд је до сада решавао проблеме Албанаца у јужној покрајини, а Србима су само прављени проблеми. До сада није постојала одговорност оних који су водили преговоре и држава се крила иза чиновника, говорећи да је извојевала победу у преговорима, а у стварности су Срби суочени са све већим проблемима. Желим да Срби на КиМ живе заједно и да се за опстанак боре заједно, без подела. Времена нема, оно што смо могли јуче не можемо данас, а оно што можемо данас, нећемо моћи сутра – поручио је Николић.
Пошто су чули председника, српски лидери су одлучили да у уторак одрже скупштину свих општина на КиМ са које ће упутити и јединствен одговор шефу државе.

– Верујемо у текст који нам је предочен и имамо пуно поверење у руководство Србије – рекла је, по изласку из зграде Председништва, Снежана Пауновић, координатор општине Дечани.

– У великој мери смо задовољни оним што нам је председник представио. У наредним данима анализираћемо Платформу и дати заједнички одговор – навео је и Стевица Лазић, први човек општине Косово Поље.

Представници Срба са КиМ председнику су изразили захвалност, истакавши да дуги низ година нису били окупљени на једном месту и да до сада нису били ни консултовани око сопствене судбине

Према очекивању, платформу су тврдо одбацили представници Приштине који прете да ће напустити дијалог са Београдом, док европски званичници шаљу сигнале да у документу има прихватљивих „пасуса“, али и делова који морају да се прецртају.

Српски министри, према нашим информацијама, покренули су дипломатску офанзиву да представе платформу на бројним светским адресама. Циљ је – да се држава избори за што више својих решења, али и да се не испровоцира тврдо одбацивање документа од стране релевантних светских „играча“. Наводно, посебно је „осетљив“ део платформе који сугерише прекид техничких преговора како би се отворили политички.

Потпредседник Владе Расим Љајић појаснио нам је да су платформа о Косову и технички дијалог Београда и Приштине паралелни процеси:
– Србија нема интереса да се обустави технички дијалог јер никада нисмо били ближи датуму за почетак преговора са ЕУ. Предложена платформа је полазна основа. Желимо потпуну сагласност о кључним питањима. Видећемо да ли у Србији можемо да имамо један корпус питања, или бар принципа, око којих постоји потпуна сагласност власти и опозиције и важних друштвених чинилаца у земљи.
Лидер највеће опозиционе странке ДС Драган Ђилас „на прво читање“ одбацио је платформу јер она изазива прекид европских интеграција. Ипак, руководство ДС, припрема званичан одговор и конкретне замерке на текст:

– До краја недеље требало би да заседа Председништво странке на ком ћемо утврдити наш коначан став према платформи о КиМ – рекао је за „Новости“ Дејан Николић, потпредседник ДС.

Балинт Пастор, потпредседник СВМ, добио је од Николића нацрт стратегије, али још не може да саопшти коначну реч:
– Пре званичне одлуке органа странке нећемо коментарисати нацрт – рекао је Пастор за „Новости“.

Партија Чедомира Јовановића, који је после сусрета са Николићем рекао да је Ахтисаријев план једино решење, тешко да ће и улазити у корекције текста који су већ малтене одбацили.

Координатор политичких екипа за разговоре о нормализацији односа Београда и Приштине Бљерим Шаља изјавио је да косовски премијер Хашим Тачи може да се повуче из дијалога уколико Дачић буде инсистирао на решењима садржаним у „наопакој“ платформи о Косову.

Из Вашингтона је већ стигла порука која критикује идеју да се прекину технички преговори под покровитељством ЕУ.

Новости