Помоћ Русије је просто непроцењива

??????????????

Поплава у Србији која је однела око 50 живота и нанела озбиљну материјалну штету, остаје једна од главних тема. Авиони Министарства за ванредне ситуације Русије већ су доставили на Балкан хуманитарну помоћ. Сасвим недавно у оквиру амбасаде Републике Србије у РФ био је формиран специјални кризни штаб за помоћ пострадалима од поплаве.

Координатор штаба, председник организације Обједињене српске дијаспоре Евроазије Драган Станојевић високо цени помоћ Русије.

Руска држава и руско Министарство за ванредне ситуације су били први који су претекали помоћ. И ми видимо да је та помоћ иде свакодневно. Тако да је то ја државном нивоу стварно добро организовано. И користим прилику да у име целог нашег народа наравно захвалим држави Русији и свима онима који су учествовали у овом процесу помоћи Србији. Трагедија је стварно јако велика. Велики је број пострадалих људи. Ми смо у оквиру Амбасаде направили кризни штаб од припадника наше дијаспоре и представника из Амбасаде. Пре неколико дана тај штаб је већ почео да ради. Ми смо сада организовали хуманитарну помоћ и доставку. Отворили смо специјалне рачуне на Амбасаду на које може да се врше уплате како у рубљима тако и у иностраној валути. На територији Амбасаде има неколико отворених складишта где се сакупља хуманитарна помоћ. Морам рећи да је одазив био стварно добар и да су грађани Русије реаговали врло брзо. Ми сакупљамо помоћ свакоминутно. Људи долазе, доносе ствари, изражавају подршку. Ко доноси финансијска средства, ко материјална и друга добра, и тако даље. У сваком случају одазив је стварно фантастичан и сваки дан је све већи и већи. Што се тиче државног нивоа Русија је помогла више него било која западна држава. Јесте да су одазвале и наше суседне земље, Црна Гора, Хрватска, Македонија. Али она помоћ која је стигла са руске стране је просто непроцењива.

Непроцењивост помоћи, како каже Драган Станојевић, састоји се у томе што она носи не само званични карактер. Важно је и учешће обичних грађана Русије.

Добро су организовани људи који доносе различите ствари. То је сложно све сортирати али све је то углавном ипак доста добро и довољно за сада. Наравно та помоћ мора трајати јер ситуација тамо је још увек сложна, још увек вода се није повукла. Тако ће потребе да тек порасту у неком следећем периоду. Тако да очекујемо у следећем периоду највећу активност и помоћ.

Драган Станојевић је изразио наду да ће ускоро у Србију бити пребачене прве партије помоћи.

Григориј Соколов – Глас Русије