Принц Чарлс упоредио акције Путина са Хитлеровим

prince-charles

ЛОНДОН – Британски принц Чарлс изазвао је полемику у јавности коментарима у којима је поредио акције руског председника Владимира Путина у Украјини с политиком нацистичког диктатора Адолфа Хитлера, пише данас британски лист Дејли мејл.

Више очевидаца присуствовало је разговору у којем је принц Чарлс то изговорио током посете канадском музеју имиграције у Халифаксу, на истоку Канаде, где је одао почаст ветеранима Другог светског рата, преноси тај лист.

Британски престолонаследник спорно поређење је изговорио обраћајући се Мериен Фергусон (78) којој је више чланова породице страдало у нацистичким концентрационим логорима.

Фергусонова је, како преноси лист, изјавила да је „принц рекао: ‘Путин сада ради скоро исто што је радио Хитлер’“, мислећи на руске акције у Украјини.

„Слажем се с њим и сигурна сам да се много људи слаже с њим. Изненађена сам да је изговорио такав коментар јер знам да (чланови краљевске породице) не би требало да говоре такве ствари, али то је било искрено и поштено”, додала је.

Портпарол службе принца Чарлса у Лондону рекао је да они „не коментаришу приватне разговоре”.

„Али, указујемо да принц Чарлс није желео да даје јавне политичке изјаве у једном приватном разговору”, додао је портпарол.

До сада нико од руских званичника није реаговао поводом ове полемике и спорне изјаве британског престолонаследника.

Популарни руски лист Московски комсомолец, међутим, на свом сајту објавио је коментар у којем наводи да ова изјава „може да изазове међународни скандал и закомпликује већ напете односе Британије и Русије”.

Принц Чарлс и руски председник Путин требало би да се састану, како је раније најављено, 6. јуна на обележавању 70. годишњице савезничког искрцавања у Нормандији, у Другом светском рату.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле и бивша шефица америчке дипломатије Хилари Клинтон такође су раније поредили руску интервенцију у Украјини с нацистичким акцијама у Европи током тридесетих година прошлог века.

Бета