Русија потписала велики гасни уговор са Кином на 30 година, вредан 400 милијарди долара

??????????

Гаспром и кинеска компанија ЦНПЦ (CNPC) потписали су 21. маја уговор за испоруке гаса у Кину. Документ је потписан у оквиру званичне посете руског председника Владимира Путина Кини.Споразум између две компаније је потписан на 30 година и предвиђа испоруку до 30 милијарди кубних метара гаса годишње. Укупна вредност испоруке ће достићи 400 милијарди долара.

Потписан уговор за испоруку руског гаса Кини ће омогућити Русији да прерасподели нафтоводне путеве. За Пекинг, то ће омогућити да се смањи дефицит енергије, рекао је Путин.

Било је потребно неколико година да стране потпишу уговор. Гаспром и ЦНПЦ су у октобру 2009. потписали оквирни споразум о основним условима испоруке природног гаса из Русије у Кину, наговештавајући извоз 68 милијарди кубних метара гаса на кинеско тржиште сваке године.

Први човек Росњефта, Игор Сечин, рекао је да је руски председник Владимир Путин понудио нулти порез на вађење сировина за гасна поља која ће Кину снабдевати гасом по новом уговору. Кинеска страна је, заузврат, показала спремност да откаже увозне дажбине на гас из Русије.

Истовремено, ништа конкретно није изнето о цени коју ће Кина платити. Гаспром је очекивао да добије 400 долара на 1000 кубних метара. Кинеска страна жели да плати 350-360 долара за 1000 кубних метара.

Извор: http://english.pravda.ru/news/business/21-05-2014/127623-russia_china_gazprom-0/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован? Покажите купцу ознаком

Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28