„Косово“ и Црна Гора тесно сарађују у НАТО систему „паметне одбране“

kosovo tkzv. vojska

Војни команданти на Косову и у Црној Гори кажу да су посвећени заједничком раду на промовисању мира и стабилности на Балкану, наводе званичници.

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе адмирал Драган Самарџић и командант Косовских безбедносних снага (КБС) састали су се прошлог месеца са командантом КФОР-а на Косову Салватореом Фарином да би разговарали о даљој војној сарадњи.

„Одлучили смо да развијамо добре односе са земљама региона и, у том контексту, наша сарадња са оружаним снагама Црне Горе је од посебног значаја“, рекао је Кастрати за СЕТимес.

Кастрати је додао да су две земље сарађивале у склопу НАТО-овог оквира паметне одбране од 2010. године и да су потписале меморандум о сарадњи.

„[Сада] смо се договорили да … продубимо сарадњу са црногорском војском, посебно на пољу реаговања на хитне ситуације, након концепта паметне одбране“, рекао је Кастрати за СЕТимес.

НАТО помаже КБС у склопу садашњег мандата за обављање операција реаговања на кризе на Косову и у иностранству, операција цивилне заштите унутар Косова и помагања цивилним властима у реаговању на природне катастрофе и друге ванредне ситуације.

Кастрати каже да је у току успостављање регионалног центра и јединице за потрагу и спасавање.

Црногорски званичници су рекли да је сарадња кључна за регионалну безбедност и обнову поверења међу балканским државама.

Црна Гора учествује у више регионалних безбедносних иницијатива, укључујући Јадранску повељу и Форум начелника генералштабова балканских земаља.

„Јако је битно да се и Косовска војска укључи у рад ових иницијатива“, наводи се у саопштењу црногорског министарства одбране прослеђеном СЕТимесу.

Министарство указује да је црногорска војска имала вишеструку корист од те сарадње — заједничку обуку и едукацију које су знатно унапредиле интероперабилност и укупну способност војске; заједничко учешће у мировним мисијама; развој регионалних пројеката и размену искустава везаних за придруживање НАТО-у и ЕУ.

„НАТО-ов концепт ‘Смарт дефенце’ и ‘Поолинг анд схаринг’ Европске уније су компатибилни концепти, који су применљиви у многим областима нашег региона, са основним задатком да на што бољи начин искористимо појединачне лимитиране капацитете у циљу постизања што веће способности“, наводи министарство.

Министарство је такође рекло да је питање времена када ће земље наследнице бивше Југославије успоставити заједничку борбену групу под окриљем ЕУ или УН.

Кастрати указује да је Косово такође заинтересовано за црногорско искуство придруживања НАТО-у, укључујући процес приступања Партнерству за мир.

„Начелник Генералштаба Војске Црне Горе понудио нам је подршку кроз њихова искуства на путу интеграције у НАТО, обуке на пољу потраге и спасавања и подршку учешћу КБС у регионалним механизмима“, рекао је Кастрати.

Косово и Црна Гора су мале државе и паметна одбрана је неопходна да би развиле одбрамбене способности, сматра Ментор Врајоли, безбедносни аналитичар Косовског центра за безбедносне студије.

Линда Карадаку за Southeast European Times из Приштине