Вујановић: Позив за НАТО би био велики успех и значајно признање Црној Гори

Filip Vujanovic

ПОДГОРИЦА – Председник Црне Горе Филип Вујановић оценио је да је држава постигла много у европским интеграцијама и нагласио да би био презадовољан уколико би Црна Гора на Самиту у Велсу добила позив за улазак у НАТО.

Према његовом мишљењу, НАТО је „бескрајно важан“, не само безбедносно, него и економски и политички.

„НАТО савез је снажна улазница и додатно охрабрење наших европских интеграција… позив за НАТО би био велики успех и значајно признање“, каже црногорски председник у интервјуу за портал Радио телевизије Црне Горе.

Поводом Дана независности, односно дана када је пре осам година Црна Гора на референдуму обновила државну самосталност, Вујановић је рекао да је тај датум био „светла мајска зора“ независне Црне Горе.

Како је навео, покушавао је и покушава да, делујући и као председник свих грађана, да допринос превазилажењу подела у држави.

„Наравно, то није лако јер смо се показали као изузетно способни да чувамо своје мане, а заборављамо своје врлине. Истовремено, из наше историје заборављамо оно што смо били дужни да памтимо – чојство грађана Црне Горе које нас је очувало и посебно вредновало“, нагласио је Вујановић.

Ипак, каже да је оптимиста и сматра да је извесно да се свест о држави мења.

Председник истиче да је Црна Гора у међународној заједници „врло уважена“, да се њихова достигнућа цене и да су зато „на вратима“ НАТО-а и у интензивном процесу приступања Европској унији.

Упитан колики је оптимиста у погледу будућности региона, који је пре мање од 20 година био врло хаотичан, одговорио је да регион мора да се, пре свега, посвети валоризацији својих природних и економских ресурса којих има много, и у свим државама.

„На осетљивом и захтевном економском простору међународне заједнице морамо деловати и појединачно и удружено. Успех сваке државе у унапређењу квалитета живота је вредан допринос региону. Мислим да смо сада у времену када је, срећом, економија доминантна и треба да помогне да се и отворена политичка питања, којих свакако има, лакше реше“, закључио је Вујановић.

Танјуг