Мило Ђукановић: Обновом независности Црне Горе неутралисана је историјска неправда

Milo-Đukanović1

ПОДГОРИЦА – Обновом независности Црне Горе неутралисана је историјска неправда и враћено њено државно и национално достојанство, поручио је црногорски премијер Мило Ђукановић поводом Дана независности – 21. маја.

Премијер је нагласио да је задовољан резултатима који су остварени од 2006. године, када је Црна Гора на референдуму обновила државну самосталност.

Он је додао да је црногорска влада у том периоду, „одговорном посвећеношћу друштвеном развоју, дала најбољу потврду оправданости саме идеје обнове државности“, преноси Радиотелевизија Црне Горе, позивајући се на Побједу.
„Црна Гора је данас још стабилнија. Идеја суживота и мултиетничке демократије, коју је готово усамљено чувала током југословенске кризе, данас је формула живота свих балканских друштава. Економија је имала снажан развој, друштвени производ је више него утростручен. Створене су многе нове институције и битно реформисане раније“, навео је црногорски премијер.

Према Ђукановићевим речима, паметно вођење државе ствара услове стабилности и подстицаја да сваки појединац учини нешто добро за себе и упита се шта још може да учини за Црну Гору и, свакако, себе у њој.

Црна Гора данас обележава Дан независности – 21. мај 2006. године када је на референдуму обновила државну самосталност.

Према званичним резултатима, на референдуму је гласало 86,5 одсто од укупног броја бирача и црногорску независност подржало њих 55,5 одсто, док је за опстанак заједничке државе са Србијом било 44,5 процената бирача.

Скупштина Црне Горе претходно је усвојила Закон о референдуму, који је договорен уз препоруку Европске уније. За успех референдума било је потребно да га подржи 55 одсто изашлих бирача.

Поводом Дана независности, 21. и 22. мај су нерадни дани у Црној Гори.

Танјуг