Тони Верхеијен: Светска банка може да донира неколико стотина хиљада долара Србији

toni-verheijen

БЕОГРАД – Министар привреде Душан Вујовић и министар финансија Лазар Крстић разговарали су данас са представницима Светске банке о начинима на које та финансијска институција може да помогне Србији у обнови земље након поплава и договорено је да се убрза реализација постојећих зајмова за инфраструктуру и железницу који су већ одобрени.

У саопштењу се наводи да је било речи и о новим кредитима за обнову инфраструктуре које би Србија могла да добије под повољним условима.

“Комисија Владе Републике Србије за утврђивање штете од елементарних непогода координираће помоћ свих међународних институција и донатора са циљем да се што ефикасније организује обнова земље, рекао је министар Вујовић након састанка.

Верхеијен: Могуће две врсте помоћи

Светска банка би могла да одобри Србији две врсте помоћи за санирање штете од поплава – у виду бесповратних средстава од неколико стотина хиљада долара и да делу већ одобреног кредита од 500 милиона долара промени намену у договору са Владом Србије, изјавио је данас шеф београдске канцеларије Светске банке, Тони Верхеијен.

Верхеијен је најавио да ће у разговору са министрима финансија и привреде у Влади Србије дефинисати списак за шта је помоћ неопходна, да би после тога могла да се одреди новчана сума која ће бити одобрена Србији.

„Бесповратна помоћ је ограничена, јер ми смо организација која даје концесионе кредите, а у овом случају Србија би могла да добије кредите под веома повољним условима. Грантови су ограничени на неколико стотина хиљада долара и то је за брзе потребе у смислу кредита за хитни опоравак“, објаснио је Верхеијен, гостујући на РТС-у.

Шеф београдске канцеларије СБ рекао је да је та међународна финансијска организација почела да активира инструменте за помоћ одмах након што су видели размере несреће која је погодила Србију.

„Одмах када смо за викенд видели опсег несреће која је задесила Србију почели смо да активирамо инструменте који су нам на располагању за помоћ земљама које се опорављају од катастрофа. Ми, наравно, нисмо хуманитарна агенција, то је задужење Уједињених нација“, казао је Верхеијен.

Објашњавајући други начин помоћи Србији, Верхеијен је подсетио да је Светска банка претходно већ издвојила 500 милиона долара за Србију и део тих средстава већ је предвиђен за одређене намене, али та средства могу уз договор са Владом Србије да се пренаменују за друге програме.

Танјуг