РАЗВРАТ НА ГРОБУ ГОСПОДЊЕМ

francis-and-bartholomew-3

Францискански сајт „Custodia Terrae Sanctae“ објављује програм „екуменске литургије, коју би заједно требало да одслуже патријарх Вартоломеј и папа Франциско. „Богослужење“ ће се одржати 25. маја у катедрали Светог Гроба Господњег у Јерусалиму.

Достојан је горкога ридања овај призор: хришћани који не знају шта је хришћанство. A са овим призором сада се скоро непрестано суочавамо. Погледи ретко налазе супротан, заиста утешан призор. У мноштву оних који себе називају хришћанима очи ретко могу да се зауставе на хришћанину који је то и именом и делом (Св. Игњатије Брјанчанинов). Погледати његов текст – „О немогућности спасења иноверних и јеретика„.

У екуменској молитви ће такође учествовати Јерусалимски патријарх Теофил и јерменски монофизитски патријарх Нурхан Манукјан.

По објављеном церемонијалу, патријарх и папа ће држати један другога у братском загрљају (amplexus fraternalis). После проповеди патријарха Теофила ће почети „Литургија речи“ (Liturgia Verbi), током које ће се читати Јеванђеље од Јована 20:1-9 (на грчком) , и Матеја 28:1-10 (на латинском).

После тога ће патријарх Вартоломеј и папа Франциско да проповедају, а затим дају једни другом пољубац, тј. „целив мира“ и заједно ће читати „Оче наш“ на италијанском.

Коначно, патријарх и папа ће дати заједничку „благослов“ окупљенима, међу којима, узгред, Коптима монофизитске јереси, англиканцима, лутеранима, и представницима израелске владе и палестинске аутономије.

Занимљиво, у програму тзв. богослужења на Светом Гробу папа се свуда нариче Summus Pontifex (врховни мостоградитељ), што је скраћеница од једног од званичних звања папе: Summus Pontifex Ecclesiae Universalis (Врховни Мостоградитељ Васељенске цркве).

Кажете: „Јеретици су такође хришћани.“ Откуд вам то?… Васељенска Црква свагда је сматрала јерес смртним грехом, свагда је увиђала да је човек, заражен страшном болешћу јереси, мртав душом, удаљен од благодати и спасења, да је у општењу са ђаволом и његовом погибијом. Јерес је грех ума. Јерес је више грех ђаволски, него људски; она је кћер ђавола, његов изум, бешчашће, блиско идолопоклонству. Оци обично називају идолопоклонство неверјем, a јерес зловерјем. (Св. Игњатије Брјанчанинов) 

Извор: Москва – 3. Рим

Погледати такође: ПРОЧИТАНО ЈЕ ОПЕЛО ЦРКВИ

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“